Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeier sõnul jõudsid Berliinis teisipäeval kohtunud Venemaa, Ameerika Ühendriikide, Hiina RV, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa esindajad uue Iraani resolutsiooni projekti osas kokkuleppele, vahendab AFP.

Uue dokumendi detaile pole veel avalikustatud. Samas väitis anonüümne USA delegatsiooni liige, et uues resolutsioonis karmistatakse juba Teheranile kehtestatud sanktsioone ning lisatakse rida uusi. Lisaks märkis Ameerika diplomaat, et läbirääkimistel osalejad suutsid lõpuks oma vaateid islamivabariigist lähtuva tuumaohu osas ühtlustada.

Vene välisminister aga lükkas jutu karmidest santsioonidest ajakirjanike ees ümber. „Ette on nähtud täiendavad abinõud Iraani mõjutamiseks, kuid nad pole survestavad. Nad on enamasti sõnastatud kui üleskutsed eri riikidele olla Iraaniga suhteid arendades tähelepanelik vältimaks Iraanile kehtestatud režiimi rikkumist,” vahendab RIAN Lavrovi sõnu.

Varem on suurriigid Iraanist lähtuva ohu suhtes oma nägemustes lahku läinud. USA ja Euroopa Liidu riigid väidetava Iraan tuumarelva loomise hirmus tahtnud kehtestada Teheranile terve rea majandus- ja kaubandussanktsioone. Samas Venemaa ja Hiina RV on korduvalt karmide karistusmeetmete kehtestamise vastu astunud ning pakkunud läbirääkimiste pidamist Iraaniga.

Teheran ise on aga kõik enda vastu esitatud süüdistused tagasi lükanud, rõhudes oma õigusele kasutada tuumaenergiat rahumeelsetel eesmärkidel. Liskas on Iraan nõudnud, et ÜRO Julgeolekunõukogu sulgeks riiki puudutava tuumatoimiku, viidates sellega USA luureandmetele, mille kohaselt Iraan loobus oma tuumarelva ambitsioonidest juba 2003. aastal.