„Rahva poolt sellele kojale antud mandaat peab andma järjepidevuse Kuuba revolutsioonile otsustaval ajaloolisel hetkel,” ütles 57-aastane Díaz-Canel oma esimeses kõnes presidendina rahvusassamblee ees, vahendab Reuters.

Díaz-Canel avaldas soojalt austust 86-aastasele Raúl Castrole, kellest sai president kümme aastat tagasi, kui tema vend Fidel Castro tagasi tõmbus. Fidel Castro suri 2016. aastal.

Raúl Castro säilitab märkimisväärse võimu kommunistliku partei juhina kuni kongressini 2021. aastal. Castro presidendina läbi viidud reforme kiitnud Díaz-Canel ütles, et Castro jääb revolutsiooni juhiks ja osaleb suurte otsuste tegemisel.

Castro ise jättis oma kõnes mulje, et ei kavatse lavalt kuhugi kaduda. Ta kritiseeris teravalt USA presidendi Donald Trumpi välis-, kaubandus- ja immigratsioonipoliitikat.

„Alates praeguse presidendi ametisse astumisest on toimunud tahtlik tagasiminek Kuuba ja Ühendriikide vahelistes suhetes ning valdav on agressiivne ja ähvardav toon,” ütles Castro.

Díaz-Canel kiitis sellest hoolimata Castro tegevust suhete parandamisel USA-ga eelmise presidendi Barack Obama ametiajal, kuid ütles, et järeleandmisi Kuuba välispoliitikas ei tehta. Ta kordas Havanna pikaaegset seisukohta, et dialoogi peetakse kõigiga, kes kohtlevad Kuubat kui võrdset.

Castro kiitis oma sõnavõtus Díaz-Caneli ja andis nooremale mehele oma õnnistuse ka kommunistliku partei juhtimise ülevõtmiseks kolme aasta pärast. Veel ütles Castro, et uus president võib olla võimul kaks viieaastast ametiaega, rõhutades sellega tema enda endale kehtestatud piirangut pärast seda, kui Fidel Castro oli valitsenud aastakümneid.

Díaz-Canel peab leidma tasakaalu Kuuba sotsialistliku süsteemi ja selle piisava reformimise vahel, et rahuldada noorema põlvkonna nälg paremate majanduslike tingimuste järele.

Díaz-Canel lubas, et naasmist kapitalismi juurde ei tule.

Samas ütles ta, et uut perioodi iseloomustab „majandusliku ja ühiskondliku mudeli moderniseerimine”.

Oma kõne lõpetas Díaz-Canel nagu Fidel Castro, tõstes rusika õhku ja hüüdes: „¡Patria o muerte, socialismo o muerte, venceremos!” („Isamaa või surm, sotsialism või surm, me võidame!”)