Avastus pärineb andmetest, mis koguti NASA Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) missiooni pardal olnud tolmutabamisinstrumendi abil aastatel 2013-2014, mil kosmoselaev Kuu orbiidil viibis.

„Selliste tolmupilvede Kuu ümbert leidmine on väga põnev,“ ütles kommenteeris leidu uurimuses osalenud Oulu ülikooli professor Juergen Schmidt. „Samalaadseid pilvi on varem täheldatud Jupiteri kuude ümber, kusjuures mõlemal juhul toimivad väga sarnased füüsikalised protsessid. Saadud ülidetailsete andmete põhjal saame me nüüd teha järeldusi ka teiste päikesesüsteemide taevakehade kohta.“

Tolmupilvede olemasolu tõestamist on oodatud juba ammu. Esimesed märgid, mis uurimist ka selles suunas liigutasid, olid fotod hägusatest vinedest Kuu ümbruses, mille Apollo missiooni astronaudid 1970. aastatel tagasi tõid. Seniajani ei ole selliste tolmupilve vööde olemasolu aga tõestatud. 

Tolmupilv tekib, kui meteoriidid kõrgel kiirusel Kuu pinda tabavad ja tolmu üles löövad. Kuu tolmupilve tekitanud meteoriitide kogum on sama, mida on näha ka Maa taevas, eriti iga-aastaste meteoriidisadude ajal. Huvitaval kombel tuleb uurimusest välja, et samal ajal kui Maa peale paistavad meteoriidisajud, on ka Kuu tolmupilvede intensiivsus kõige suurem.

Uurimuses osalesid teadlased Soomest, Saksamaalt ja USAst. LADEE missiooni kohta saab lähemalt lugeda siit.