Küsimusele, mida arvate ühtse Põhjamaade riigi loomisest, vastas 11 protsenti, et on väga selle poolt ja 31 protsenti, et on poolt. Küsitluse viis Põhjamaade Nõukogu tellimusel läbi Oxfordi uurimisinstituut, vahendab The Local.

Siiski oli enamus 1032 küsitletust ühisriigi suhtes skeptiline. 40 protsenti ütles, et on vastu ning 18 protsenti väga vastu.

Jõud ühendades moodustuks viiest maast 25 miljoni elanikuga riik ja suuruselt 10. majandus maailmas. See annaks piirkonnale palju suurema poliitilise kaalu kui selle praegune suurim riik Rootsi oma 9,3 miljoni elanikuga.

Uurijad esitasid küsimustes stsenaariumi, mille järgi oleks Põhjamaadel ühine riigipea ning välispoliitika ja kohtusüsteem, kuid igal maal oleks poolautonoomne valitsus.

Mehed olid idee suhtes paremini meelestatud kui naised. Kõige rohkem oldi ühisriigi poolt Rootsis ja Islandil.

Küsitletud olid ühisriigi poolt selle tõttu, et see annaks suurema rahvusvahelise mõjuvõimu, Põhjamaade kultuur on sarnane ning see tugevdab heaoluühiskonda.

Negatiivsena tuuakse välja rahvusliku identiteedi kaotust, kohaliku demokraatia kaotamist ja riikide liiga suurt erinevust.