Uue partei liidriks valiti raadiojaama Deutsche Welle andmeil Türgis vangistuses viibiv PKK kauaaegne liider Abdullah Öcalan.

Kongressil sõnavõtnud lubasid, et partei jätkab võitlust oma eesmärkide saavutamise eest rahumeelsete vahenditega, kasutades kodanikuallumatust ja poliitilisi meetodeid.

Türgi siseministeeriumi esindajad kinnitasid aga kohe, et käsitlevad ka uut ühendust terroristliku organisatsioonina.

Abdullah Öcalan tabati 1999. aasta veebruaris Keenia pealinnas Nairobis ning toimetati sealt edasi Türki, kus kohus langetas talle sama aasta juunis surmanuhtluse.

Asi kaevati edasi Euroopa Inimõiguste kohtusse, kus selle menetlemine võib kesta kuid. Teisalt on Türgis juba 18 aastat kehtinud surmanuhtuste elluviimise suhtes moratoorium.

Türgi peab Kurdistani Tööpartei liidrit Öcalani vastutavaks tuhandete inimeste hukkumises 16 aastat Türgi võimude ja kurdi sisside vahel väldanud relvakonfliktis.

Pärast vahistamist kutsus Öcalan oma kaasvõitlejaid üles võitlust lõpetama ning loobus ka iseseisva Kurdistani riigi loomise nõudest, kuid hoiatas hiljem, et kui kurdide olukord ei parane, võib relvavõitlus uuesti alata.

PKK oli lisaks Türgile keelatud ka reas Lääne-Euroopa riikides.