"Küprose päästmise otsus tuleb langetada hiljemalt neljapäeval," ütles Anastasiades ajakirjanikele kolmapäeva hilisõhtul presidendipaleest lahkudes, teatab AFP BNS-i vahendusel.

President juhatas kolmapäeva õhtul kabinetiistungit, kus arutati viimaseid arenguid. Riiklik telekanal teatas pärast seda, et istungil valmis uus plaan pankroti vältimiseks ja seda tutvustatakse erakondade liidritele neljapäeval.

Võlakriisis Küpros nägi kolmapäeval vaeva plaan B kallal Euroopa Liidu abipaketi kindlustamiseks, sest parlament lükkas tagasi vastuolulist hoiusemaksu sisaldanud esialgse plaani. Ettevõtmine kulgeb aga vaevaliselt, sest rahandusminister Michalis Sarris ei saavutanud Moskvas edu kõnelustel Venemaa abi üle, mis on kavandatud plaan B tugisambaks.

Sellal kui Küprose pangandus on halvatud ja varitseb eurotsoonist lahkumise oht, pidas Anastasiades läbirääkimisi parteijuhtide ja rahandusekspertidega, püüdes formuleerida alternatiivset plaani, mis võimaldaks toime tulla riigi rängima kriisiga pärast Türgi vägede sissetungi 1974. aastal.

Euroopa Komisjon hoiatas, et pärast Euroopa Liidu liikmesriikide kokkulepitud abiprogrammi tagasilükkamist on Küprose valitsuse kord esitada alternatiivne tegevuskava kriisi lahendamiseks, mis vastaks võla jätkusuutlikkuse kriteeriumidele ja rahastamistingimustele. See tähendab, et Küproselt oodatakse põhitingimuse täitmist - 5,8 miljardi euro hankimist.

Kreeka meedias on kriisi süvenemist väikeses naaberriigis jälgitud suure huviga.

"Küpros julges Saksamaale ei öelda!" kõlas kolmapäeval näiteks Kreeka ajalehe Efetheros Typos esiküljepealkiri.

"Küpros on tõestanud, et on meist kaugelt parem läbirääkija," tõdes ka Thessaloniki majandusteaduste professor Dmitris Mardas.