Kuninganna lükkas tagasi kutse laupäeval Londonis peetaval tseremoonial osaleda ega kavatse oma pikendatud jõulupuhkust katkestada, teatas kuningapalee.

Monarhi töögraafik on paljudeks kuudeks ette planeeritud, kuid tema troonipärijast poeg prints Charles jätab mõned eraviisilised ettevõtmised vahele, et holokaustipäeval viibida, kõlas avaldus.

Sündmuse eesmärgiks on austada holokausti ohvreid, milles Teise maailmasõja ajal tapeti miljoneid juute. Meeles peetakse ka lähemas minevikus toimunud veresaunu Bosnias ja Rwandas.

Mälestuspäeva lähenedes on ikka veel selgusetu, kas üritusele kutsutakse ka armeenlasi, et ühtlasi mälestada 1,5 miljoni nende rahvuskaaslase tapmist 1915. aastal. Armeenlased süüdistavad toonases veresaunas Türgit, Türgi eitab rahvamõrva ja sealse valitsuskoalitsiooni poliitikud ähvardavad Ankarat selles süüdlaseks pidavaid riike sanktsioonidega.

Briti siseministeeriumi teatel kutsuti holokaustipäevale 15 armeenlaste kogukonna esindajad. Türgi suursaatkond Londonis aga väitis, et siseministeerium kinnitas veel kolmapäeval, et armeenlasi pole kutsutud.

Vaidlustest hoolimata osaleb Briti peaminister Tony Blair tseremoonial koos poliitikute, kirikujuhtide ja heategevustöötajatega. Kohal on ka Briti pearabi Jonathan Sacks, näitleja Ian McKellen ja rockstaar Bob Geldof. Üritusest tehakse otseülekanne televisioonis ja raadios.