"Me teeme Venemaaga koostööd teemadel, kus suudame ühist keelt leida, ent praeguses keskkonnas ei saa kohtumist toimuda," ütles riiklik julgeolekunõunik Ben Rhodes.

CNNi andmetel on kohtumise tühistamise põhjuseks ka president Putini homopropaganda seadus, mille kohaselt võib samasoolisi vahi alla võtta ja isegi riigist välja saata.

Riigijuhtide kohtumine pidi aset leidma enne septembris toimuvat G20 tippkohtumist Peterburis. Kreml teatas õhtupoolikul, et kutse on endiselt jõus.

Vene välisministeeriumi teatel ei jää aga ära kahe riigi välis- ja kaitseministrite topeltkohtumine järgmisel nädalal Washingtonis.

Mitu kõrgetasemelist ametiisikut on varem kutsunud Obamat üles tühistama kavandatud kohtumine Putiniga kahepoolsete suhete ilmse halvenemise tõttu pärast eelmisel nädalal tehtud otsust anda lekitajale asüüli.

Osaledes telekanali NBC õhtuprogrammis „The Tonight Show with Jay Leno“, ütles Obama, et Moskva libiseb vahest külma sõja aegse suhtumise juurde.

„On olnud aegu, kui nad libisevad tagasi külma sõja aegse mõtlemise ja külma sõja aegse suhtumise juurde,“ ütles Obama Venemaa kohta. „Mida ma president Putinile ütlen, on see, et see on minevik ... me peame mõtlema tulevikust. Ja ei ole põhjust, miks me ei peaks olema võimelised tegema efektiivsemat koostööd, kui teeme.“

Vilepuhuja lahkus neljapäeval pärast ajutise varjupaiga saamist Moskva Šeremetjevo lennujaamast, kus ta oli viibinud rohkem kui kuu aega. Juuni algul lekitas ta ajakirjandusele informatsiooni rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) salajase andmekogumisprogrammi PRISM ja muu luuretegevuse kohta.