Eesti, Läti ja Leedu pealinnas korraldati ühinemise tähistamiseks suuri kontserte, millel osales tuhandeid inimesi.

Leedulastel paluti jätta ööseks tuled põlema ning süüdata aedades lõkked või küünlad, et riik oleks satelliidifotodelt paremini näha.

Poliitikud ja tavainimesed avaldasid headmeelt, et Euroopa lõhestatusest saadi lõplikult üle, kuigi 15 aastat pärast Berliini müüri langemist.

Aknast välja vaadates tundub kõik endisena, kuid nüüd oleme Euroopa Liidus, ütles üks Poola raadio saatejuht laupäeval.

Krakowis kogunes rahvas öösel kesklinna kuulama, kuidas kirikutornist kostus tavaliste kellalöökide järel EL-i hümn, Ludwig van Beethoveni “Ood rõõmule”.

“Viisteist aastat tagasi oli seda raske ette kujutada,” ütles Poola esimene mitte-kommunistist peaminister Tadeusz Mazowiecki.

“Me saime osaks heast perekonnast, millega oleme olnud aastaid seotud, kuid ajaloo tõttu eraldatud,” ütles ta Reutersile ühes Varssavi lossis korraldatud vabaõhuüritusel.

Peopaiga lähedal aga korraldas umbes 1.800 rahvuslast EL-i vastase meeleavalduse, kandes loosungeid, milles võrreldi Euroopa Liitu endise Nõukogude Liiduga.

“Häbi, häbi, häbi,” hüüdsid nad.

Ungari pealinnas Budapestis tähistas üle 100 000 inimese ilutulestiku, muusika ja vahuveinidega oma riigi astumist EL-i.

Poola-Saksa piiril tervitasid ajaloolist sündmust üheskoos välisministrid Wlodzimierz Cimoszewicz ja Joschka Fischer.

Küprosel astus EL-i kreeklaste kogukond. President Tassos Papadopoulos esines televisioonis kõnega. Ühenduse ukse taha jäänud türgi kogukond aga ei näidanud üles erilist rõõmu.

“Selge see, et oleme pettunud,” ütles 24-aastane Deniz Erdaq. Pettumust lisas see, et Küprose türklased toetasid saare taasühendamist, kuid ÜRO plaan ebaõnnestus kreeklaste vastuseisu tõttu.

Saksa linnakese Zittau lähedal, Saksa, Poola ja Tšehhi piiri kokkupuutekohas osales laupäeval umbes 100.000 inimest vabaõhupiknikul, millest võtsid osa ka kolme riigi valitsusjuhid.

“Need kes elasid üle Teise maailmasõja ja selle järelkajad, ei oleks arvanud 60 aastat tagasi, et midagi sellist on võimalik,” ütles Saksa liidukantsler Gerhard Schröder tuhandetele inimestele Neisse jõe äärsel põllul.

Laienenud EL-i 25 liikmesriigi liidrid korraldavad laupäeval Dublinis tseremoniaalse tippkohtumise, et tähistada maailma suurima kaubandusbloki sündi, mis on tõsine konkurent USA-le.

Kardinal, rabi ja imaam osalesid Dublinis oikumeenilisel palvusel ühinenud kontinendi eest. Tseremooniast võtsid osa Euroopa Liidu eesistuja Iirimaa peaminister Bertie Ahern, Euroopa Komisjoni president Romano Prodi ja Euroopa Parlamendi president Pat Cox.

“Koos töötamine aitab meil tugevdada Euroopat rahu ja stabiilsuse ühtse piirkonnana, headuse jõuna maailmas,” ütles Ahern pressikonverentsil.

Euroopa seisab silmitsi kolme uue väljakutsega. Ühendus peab leppima kokku põhiseaduses, mis võimaldab efektiivselt tegutseda, võitlema terrorismiga ning vähendama rikkuse vahet suuremas EL-is, lisas ta.

Euroopa Liidu elanikkond suurenes laienemisega 75 miljoni inimese võrra 455 miljonini.