Enne 2003. aasta märtsis alanud Iraagi sõda Saddam Husseini tuumarajatisi kontrollinud IAEA teatas sel nädalal ÜRO julgeolekunõukogule, et Iraagist on kadunud tuumarelva valmistamiseks kasutatavad seadmed ja materjalid, ilma et Bagdad või Washington oleks vähimatki märganud.

“See protsess toimus vähemalt läbi 2003. aasta ja tõenäoliselt ulatus ka 2004. aastasse, vähemalt algusesse,” ütles üks IAEA-le lähedalseisev Lääne diplomaat.

USA, Briti ja Iraagi ametnikud ei ole tuumavarustuse kadumist kuigi oluliseks pidanud, nende sõnul oli see osa sõjajärgsest laastamistööst. Sõda põhjendati vajadusega Saddami massihävitusrelvadest vabaneda, kuid nüüdseks on tunnistatud, et selliseid relvi ei olnudki.

Mitmed IAEA-ga seotud diplomaadid on aga veendunud, et tuumarajatisi ei rüüstatud niisama.

Nende sõnul toimus mitmeotstarbeliste seadmete, mis olid sõja eel IAEA range kontrolli all ja arvele võetud, minemaviimine plaanipäraselt ja seda teostasid inimesed, kes teadsid, mida nad tegid.

“Jutt käib kümnete seadmete mahamonteerimisest,” ütles üks tundmatuks jääda soovinud diplomaat. “Suur hulk hooneid lammutati, laod tühjendati ja viidi minema. See kõik nõudis raskemasinaid ja lammutusriistu. See ei ole asi, mida saaks teha üle öö.”

IAEA kardab, et Iraagist minema viidud tuumaseadmed ja -materjalid jõuavad riikide või rühmituste kätte, mis kasutavad neid tuumapommi valmistamiseks.

IAEA avastas 1991. aastal, et Iraagil on salajane tuumarelvaprogramm. Järgmised seitse aastat kulutati selle uurimiseks ja likvideerimiseks. 1988. aastaks, kui ÜRO inspektorid riigist lahkusid, oli Saddami tuumaprogramm likvideeritud.

Inspektorid saabusid Iraaki taas 2002. aasta novembris ja evakueeriti enne USA vägede sissetungi 2003. aasta märtsis. Selle ajaga jõudsid nad veenduda, et Iraak ei kasutanud mitmeotstarbelisi seadmeid tuumaprogrammi tarvis.