„Ma arvan tõepoolest, et Venemaa võimudel on olemas kõik võimalused astuda hea tahte samm ning lahendada vastava kompensatsiooni ja inimliku kaastunde küsimusi kannatanute suhtes,“ ütles peaminister Leedu Raadiole pärast kohtumist Venemaa suursaadiku Vladimir Tšhikvadzega, vahendab BNS.

Kubiliuse sõnul tegi ta mullu novembris Venemaa peaministrile Vladimir Putinile ettepaneku astuda vastavaid samme „sobiva lahenduse otsimiseks“, mõeldes jaanuarisündmuste peatsele 20. aastapäevale.

Valitsuse pressiteenistuse kohaselt pakkus Kubilius läkituses Vene valitsusjuhile võimalust määrata volitatud isik, kes Venemaa valitsuse nimel osaleks 13. jaanuari sündmusi puudutavas dialoogis, andes sellega heatahtliku tõuke nende keeruliste küsimuste lahendamisele.

„Muudatuste ajal, 1991. aastal, leidsid aset nii jaanuaritragöödia Leedus kui ka dramaatilised augustisündmused Venemaal. Endise Nõukogude Liidu relvajõudude tegevus 1991. aasta 13. jaanuaril Vilniuses jättis meile kümneid leskesid ja orbusid. 2011. aasta 13. jaanuaril toimuvad meil Leedus mälestusüritused 20 aasta möödumise puhul nendest traagilistest sündmustest,“ osutas Kubilius oma kirjas.

„Teie isiklik osavõtlikkus, mida ilmutasite stalinismiohvrite suhtes sel aastal Katõnis koos Poola peaministriga, annab lootust, et teiejuhitav valitsus astub hea tahte sammu minu poolt mainitud sündmuste ja Leedu inimeste suunas inimliku kaastunde ja vastava hüvitise küsimuste lahendamisel,“ viitas ta.

„Nõukogude režiim tõi palju valu kõigile Balti riikidele. Olen veendunud, et kõik stalinlikud ja nõukogude kuriteod, sõltumata sellest, kas nad pandi toime 1941. aastal või 1991. aasta 13. jaanuaril, mõistetakse euroopaliku leppimise vaimus sisuliselt hukka,“ kirjutas Kubilius Putinile.

Valitsuse pressiteates osutatakse, et kahepoolsed suhted ja ajalooteemad olid ka Kubiliuse ja Tšhikvadze kohtumisel jutuks.

Kubilius kinnitas raadiousutluses, et viimasel ajal on „võimalik täheldada teatud positiivset dünaamikat praeguste Venemaa võimude vaadetes ajaloolise mälu ja ajaloolise õigluse küsimustele“.