Seimi saadikute fraktsiooninõukogu otsustas riigi raske majandusliku olukorra tõttu kärpida parlamendi eelarvet 2009. aastaks 3,3 miljoni lati (72,8 miljonit krooni) võrra, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Kärpe tõttu otsustasid Läti rahvaasemikud mitte tõsta sel aastal oma palku ning loobuda Seimi autopargi uuendamisest. Samuti teatakse, et vähendatakse ka saadikute välislähetusteks ettenähtud raha.

2008. aastal oli Läti Seimi eelarve 14 miljonit latti (308,7 miljonit krooni). Kuhu kokkuhoitud raha suunatakse, seda pole fraktsiooninõukogu veel otsustanud.

Ka Läti presidendi kantselei teatas täna, et tema töötajate palgad külmutatakse 2009. aastaks. Ning samuti kavatsetakse hoida kokku 110 000 latti (2,42 miljonit krooni). Praegu on kantselei eelarveks 3,4 miljonit latti (ligi 75 miljonit krooni).

President Valdis Zatlers esines juba septembri keskel üleskutsega külmutada kõigi Läti riigiametnike palgad. Siis toetas seda algatust ka toonane peaminister Aigars Kalvītis.

Valitsusekspertide sõnul aitavad sellised meetmed efektiivselt võidelda inflatsiooniga. Läti Delfi teatel moodustab inflatsioon riigis alates aasta algusest 10,2 protsenti, mis on üks kõrgemaid näitajaid Euroopa Liidus.