Esimest korda mainis seda sammu ametist lahkuv president Vladimir Putin, kes teatas erakonna juhiks saades, et Ühtne Venemaa tuleb puhastada „inimestest, kes on seal isikliku kasu eesmärgil”. Tänane ajaleht Kommersant kirjutab, et esimena hakkas Vladimir Vladimirovitši „korraldust” täitma partei Peterburi osakond.

Ajalehe allika sõnul püstitas erakonna Neevalinna haru juht Vadim Tjuljpanov sellise eesmärgi oma reedesel kohtumisel osakonnajuhtidega. Peterburi juhtkond hakkab nüüd telefoni teel kõiki erakonnaliikmeid läbi helistama ning „surnud hingi”, inimesi, kes ei ole osalenud partei tegevuses, välja selgitama.

„Omal ajal pandi inimesi kirja erakonna liikmelisuse tõstmiseks ning mõned inimesed astusid sisse ka suurte ideedega, kuid ei tee midagi,” selgitas üks erakonna allikas.

Juba 17. aprillil teatas Novosibirski osakonna juhataja, et erakonnast võidakse välja heita 870 kohalikku liiget, kes ei osale parteitöös ning ei maks liikmemakse, vahendas infoagentuur RosBalt.

Ühtse Venemaa keskjuhatus hakkab piirkondlike osakondade partei ridade puhastamise tööd ka kontrollima. Lisaks provintsidele hakatakse liikmeid läbi helistama ja „mõttetuid” liikmeid välja selgitama ka pealinn Moskvas.

Laupäeval märkis Ühtse Venemaa endine juht ja praegune ülemnõukogu esimees Boriss Grõzlov, et erakonda ootavad ees muutused. Sellega kinnitas ta samuti Putini kava puhastada erakond „juhuslikest inimestest”.