„Tegevus, milles Tolkonnikovat, Samutsevitšit ja Aljohhinat süüdistatakse, on küll laiduväärne, ent kriminaalselt karistatavat huligaansust ei sisalda,“ seisab ekspertnõukogu liikme Juri Kostanovi hinnangus.

Muu hulgas analüüsis ekspert uurija otsust Pussy Rioti ühe liikme Nadežda Tolokonnikova kriminaalvastutusele võtmisest ning jõudis järeldusele, et otsus ei sisalda ühtegi argumenti, mis kinnitaks, et punkbändi tegevus toimus usuviha ja vaenu külvamise eesmärgil, vahendab BNS.

„Otsus sisaldab pigem uurija hinnanuid toimunule, kui kuriteo toimepaneku viisi kirjeldust,“ osutab 24 aastat prokuratuuris töötanud ekspert.

Tema sõnul ei väljenda naised oma punkpalvuses vihavaenu kristluse ega selle pühapaikade suhtes, nende süüdistamine vihavaenus mingi sotsiaalse rühma suhtes on ebaseaduslik, kuna pole nimetatud seda sotsiaalset rühma, mille vastasest vihavaenust nende tegevus väidetavalt juhindus.

„Venemaa kehtiv seadusandlus ei näe ette kriminaalvastutust „enda vastandamise eest õigeusklikule kogukonnale“. Maski kasutamine, isegi kui see raskendab, mis on kaheldav, kriminaalvastutusele võtmist, ei suurenda iseenesest teo ohtlikkust ega anna sellele „kurjade kavatsustega, teadvustatud ja kavandatud aktsiooni iseloomu arvukate õigeusklike tunnete ja uskumuste solvamiseks ega riigi vaimsete aluste alandamiseks“,“ märkis ekspert.

Moskva kohus pikendas kolmapäeval 24. juulini Pussy Rioti liikmete vahi all pidamise tähtaega.

Inimõiguslaste hinnangul on punkansambli liikmete kriminaalvastutusele võtmine alusetu ning nad on maksimaalselt ära teeninud karistuse haldusõigusseadustiku alusel väikehuligaansuse eest.