Möödunud nädalavahetusel kogunesid Viini kesklinnas asuvas palees Venemaa võimu peaideoloogid ja mitmete EL-i riikide paremäärmuslikud poliitikud, mis kinnitab juba enne europarlamendi valimisi paljulevinud teooriat, et Kreml ja valjult euroskeptilist poliitikat ajavad jõud paistavad ajavat ühte ja sama asja.

Salaja ja ilma igasuguse avalikkuse juurdepääsuta kohtumise tõi päevavalgele Šveitsi ajaleht Tages Anzeiger.

Väljaandele kinnitasid kaks allikat, et kohtumise naelaks oli Vene äärmuslikult natsionalistliku politoloogi Aleksandr Dugini esinemine, kelle peamised teesid on nn Euraasia impeeriumi tekitamine NATO vastukaaluks ja kel on tugevad sidemed nii president Vladimir Putini administratsiooni kui ka Venemaa sõjaväeringkondadega. Dugin teeside sekka kuuluvad veel Vene ülimuslikkusest, autoritaarsest võimust ja nn konservatiivsest revolutsioonist jutustamine.

Kuigi kohtumine oli korraldatud justkui tähistamaks Viini kongressi alguse 200. aastapäeva, siis tegelikult olid salanõupidamise teemadeks „liberalismi vastu võitlemine Euroopas“ ja „kuratliku geilobi“ tegevusest lahtisaamise võimalused.

Kohtumise organiseeris Vene oligarh Konstantin Malofejev, kes on Venemaal tuntud samasugust tagurlikku ideoloogiat edendavate inimeste ja gruppide helde rahastajana. Tasub mainida näiteks, et nn Donetski rahvavabariigi isehakanud valitsusjuht Aleksandr Borodai oli enne Krimmi ja Ukraina annekteerimisse sekkumist Malofejevi palgatöötaja ja nõuandja.

Euroopa poolt olid ajalehe andmeil kohal näiteks sealsamas riigis tegutseva paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) liider Heinz-Christian Strache. Aga samamoodi olevat kohal olnud Prantsusmaa eurovalimistel puhta töö teinud paremäärmusliku Front National-i juhi Marine Le Peni õetütar Marion Marechal-Le Pen, kes kuulub samuti parteisse ja on selle saadik Prantsusmaa parlamendis.