"Mulle tundub, et kui Jumal on määranud rahval veel mingi hulga sajandeid kesta, siis saadab ta talle need, kes juhivad rahva välja ummikust, sõjast, vaesusest, hädast. Mulle tundub, et Ahmat-Hadži oli selline inimene, Jumal saatis ta tšetšeeni rahvale, et tuua välja sellest hädast ja viletsusest, kuhu see rahvas oli sattunud," rääkis Surkov Tšetšeenia televisioonile seoses Ahmat Kadõrovi eelseisva 60. sünniaastapäevaga.

"Ega seda inimest siis mingi personaliteenistus välja valinud. Ei loetud ankeete, ei viidud läbi vestlusi, ei pandud lehte kuulutust, et Tšetšeenia Vabariik otsib presidenti," jätkas Surkov BNSi teatel.

Samamoodi läks tema meelest ka Venemaal 2000. aastal, kui presidendiks sai Putin.

"Ma pean ausalt öeldes ka Putinit inimeseks, kes saadeti Venemaale saatuse ja Jumala poolt raskel tunnil. Mulle tundub, et need inimesed (Putin ja Kadõrov) olid määratud teineteist leidma, sest nad mõlemad olid saatuse poolt määratud meie rahvaid säilitama: suurt Venemaa rahvast ja selle rahva osa tšetšeeni rahvast. Mulle tundub, et see toimus niimoodi," ütles Kremli kõrge ametnik.