Kremli kõrgetasemeline allikas ütles Kommersandile, et Vene võimudel on juba olemas üldine arusaam sellest, mida peab tegema. „Meie vastus läheb vähe maksma, aga on erakordselt efektiivne,“ rõhutas allikas Lenta.ru vahendusel.

Kremli allikas põhjendas otsust sellega, et ameeriklased kavatsevad ehitada raketikilbi Euroopasse Venemaa seisukohta arvesse võtmata. Moskvat teeb rahutuks see, et ükskõik milliseid kokkuleppeid selles küsimuses ka ei sõlmitaks, võidakse need üle vaadata pärast seda, kui president Barack Obama ametist lahkub.

USA tulevane suursaadik Venemaal Michael McFaul teatas senati ees, et raketikilbialased läbirääkimised jooksid liiva ülesaamatute erimeelsuste tõttu. USA ei ole nimelt valmis andma juriidilist garantiid selle kohta, et USA raketikilbi objektid Euroopas ei hakka olema suunatud Venemaa tuumajõudude vastu.

Varem räägiti, et kokkuleppele selliste garantiide kohta kirjutavad presidendid Obama ja Dmitri Medvedev alla Venemaa-NATO tippkohtumisel 2012. aasta mais. Kommersandi allikas Venemaa välisministeeriumis ütles aga, et Pentagon ja luure keskagentuur CIA on veennud Obamat sellele dokumendile mitte alla kirjutama.

NATO raketikilp hakkab Euroopas toimima 2012. aastal, täielikult lõpeb selle ülesehitamine aga 2018. aastal. USA ja teiste lääneriikide esindajad kinnitavad, et süsteem on mõeldud kaitseks Iraani ja Põhja-Korea vastu. Venemaa peab seda aga ohuks oma rahvusvahelisele julgeolekule.