Neljapäeva õhtul teatas raadiojaam Ehho Moskvõ ligipääsu piiramisest opositsionäär Aleksei Navalnõi blogidele järelevalveorganite ettekirjutuse alusel, vahendab NEWSru.com.

Enne seda teatas Roskomnadzor veebilehtede Grani.ru, Kasparov.ru ja Ježednevnõi Žurnali veebiväljaande keelatud informatsiooni registrisse kandmisest (Kasparov.ru ja Ježednevnõi Žurnal muutusid reede hommikuks taas ligipääsetavateks). Ööl vastu reedet eemaldas Roskomnadzor keelatud informatsiooni registrist Ehho Moskvõ pärast seda, kui raadiojaama veebilehelt eemaldati Navalnõi blogi.

Navalnõi blogi sulgemise põhjuseks öeldud koduaresti režiimi rikkumine tundub üsna imelik, arvestades sellega, et varem on seda teemat juba arutatud. Navalnõi toetajad selgitasid nimelt ühe Moskva kohaliku nõukogu saadiku kaebuse peale, et kõik on seaduslik – Navalnõi ise, kellel on interneti kasutamine kohtu otsusega keelatud, seda ei teegi, tema kontot haldab aga niinimetatud kollektiivne Navalnõi – korruptsioonivastase võitluse fondi töötajad ja abikaasa Julia Navalnaja.

Kommenteerides ligipääsu sulgemist Navalnõi blogile Ehho Moskvõ veebilehel kirjutas raadiojaama peatoimetaja asetäitja Vladimir Varfolomejev: „Siin oli Aleksei Navalnõi blogi. Umbes 500 postitust. http://www.echo.msk.ru/blog/navalny/ Enam ei ole. Tuli ära koristada võimude nõudmisel.“

Et olukord sõltumatu meediaga Venemaal muutub üha murettekitavamaks, sai selgeks juba pärast telekanali Dožd tagakiusamise lugu. Põhjuseks oli jaanuari lõpus vaatajate hulgas korraldatud küsitlus selle kohta, kas ümber piiratud Leningrad oleks tulnud Teise maailmasõja ajal sakslastele loovutada, et päästa linna elanikkond. Pärast massilist kriitikat poliitikute ja ühiskonnategelaste poolt lülitasid paljud suured kaabeltelevisioonioperaatorid Doždi oma võrkudest välja.

Veebruari keskel lõpetas Doždi edastamise ka viimane suur operaator Trikolor TV, millega seoses teatasid Doždi peamine investor Aleksandr Vinokurov ja peadirektor Natalja Sindejeva, et see tähendab tegelikkuses telekanali sulgemist. Olukorda üritati päästa, tehes operaatoritele ettepanek edastada Doždi tasuta. Neljapäeval sai teatavaks, et kanal viib märtsi viimasel nädalal läbi rahakogumismaratoni töö jätkamiseks.

Kolmapäeval kerkis Vene meediamaailmas kõige arutatumaks uudiseks firmale Afiša-Rambler-SUP kuuluva uudisteportaali Lenta.ru peatoimetaja Galina Timtšenko paljude jaoks ootamatu vallandamine. Mõned vaatlejad seostasid seda Kremli võimaliku rahulolematusega portaali tööga. Mingeid ametlikke põhjusi Timtšenko Aleksei Goreslavski vastu väljavahetamisele ei teatatud. Kuid pärast seda, kui neljapäeval teatas kirjastus Kommersant oma Ukraina väljaande sulgemisest väidetavalt majanduslikel põhjustel, sai selgeks, et kõige tõenäolisemalt olid mõlemad sündmused seotud nende väljaannete Ukraina sündmuste kajastamise kursi kõrvalekaldumisega Venemaa valitsuse ametlikust kursist.

Neljapäeval sai teatavaks, et oma koha kaotas ka Lenta.ru peadirektor ja Rambler-Afiša-SUP peadirektori asetäitja meediaressursside alal Julia Minder. Oma protesti Timtšenko ja Minderi vallandamise vastu väljendas Lenta.ru kollektiiv. Alguses avaldati oma veebilehel pöördumine lugejate poole, milles öeldi, et vaba meedia sureb Venemaal järk-järgult välja, pärast mida kirjutas Lenta.ru 39 töötajat lahkumisavalduse. Paroodiaportaalina ilmus internetti veebileht http://ria-lentaru.com/ tervitusega „Kallitele lugejatele kallilt toimetuselt“, milles kopeeritakse automaatselt agentuuri Rossija Segodnja (või Russia Today) uudiseid.

Lisaks sellele oli reede hommikul võimatu Lenta.ru veebilehele pääseda küberrünnaku tõttu.