"Külastades üht või teist Venemaa Föderatsiooni regiooni, lahendab riigipea elulisi küsimusi Vene kodanike huvides ega vaja selleks kellegi heakskiitu. Seda enam, et Venemaa suveräniteet Kuriili saarte osas ei kuulu täna ega homme mingisugusele ümbervaatamsiele," ütles BNSi teatel Prihhodko esmaspäeval, kommenteerides Jaapani peaminister Naoto Kani reaktsiooni Vene presidendi Dmitri Medvedevi novembrikuisele külaskäigule vaidlusalusele Lõuna-Kuriili saarele.

Jaapan nimetab neljast saarest koosnevat rühma Põhjaterritooriumiks ning nende üle käiv tüli on takistanud Tokyol ja Moskval allkirjastamast Teise maailmasõja järgset rahulepingut.

Kan taunis esmaspäeval kohtumisel saari tagasi nõudva Jaapani huvigrupiga Medvedevi külaskäiku vaidlusalusele saarele, nimetades seda "lubamatuks jultumuseks".

Prihhodko ütles seepeale: "Kui Jaapani valitsusjuhi sõnu edastati täpselt, siis tuleb tal ilmselt valmistuda raskeks perioodiks, sest sellised Jaapani loogika kohaselt "solvangud", aga meie arusaamade järgi riigipea töösõidud saavad kindlasti jätku."

Medvedev külastas novembris esimese Vene liidrina Kunaširi saart. Jaapan avaldas otsekohe protesti, kutsudes oma suursaadiku ajutiselt kodumaale ning hoiatades tulevaste visiitide eest, kuid hiljem on piirkonda väisanud mitu Vene ministrit.

Lõuna-Kuriili saared asuvad rikkalike kalavarudega piirkonnas, samuti usutakse, et merepõhjas on nafta- ja gaasi- ning kulla- ja hõbedaleiukohad.

Saared on olnud Moskva kontrolli all alates Teise maailmasõja lõpuperioodist, mil nõukogude väed need hõivasid. Need asuvad Jaapani Hokkaido saarest kõigest kümne kilomeetri kaugusel, ent ka piisavalt lähedal Venemaa vaieldamatutele aladele.