Vene suursaadik ÜROs Vitali Tšurkin süüdistas ÜRO juhti "poliitilistele liidritele sõrmede silma ajamises", vahendas BNS.

Ban võttis sel nädalal Euroopat külastades teravalt sõna Egiptuse rahutuste teemal, puudutades president Hosni Mubaraki soovimatust ametist lahkuda.

Ban ei nimetanud otseselt Mubarakki, kuid ütles reedel Berliinis taas, et Egiptuses peab algama võimalikult kiiresti "rahumeelne ja distsiplineeritud üleminek, mis viib vabade ja õiglaste valimisteni".

Varem oli ta kutsunud Egiptuse võime rahva häält kuulda võtma ja otsekohe muutustega algust tegema.

Vene suursaadik ütles, et tema jaoks olid Bani avaldused üllatavad. "Ma arvan, et me peame sekretariaadi kõrgema ešeloni rolli üle järele mõtlema," lisas ta.

ÜRO roll ei ole "sõltumatutele riikidele poliitiliste nõuannete jagamine", sõnas Tšurkin. "On mõningad väga delikaatsed poliitilised küsimused, mis tuleb jätta sõltumatute riikide enda hooleks. ÜRO peaks keskenduma oma ülesannetele ja poliitilistele liidritele sõrmede silma ajamine nende hulgas ei ole."

Diplomaatide sõnul on ka Egiptuse suursaadik esitanud Bani büroole kaebuse tema avalduste kohta, milles nõutakse Egiptuses kiiret võimuvahetust.

Bani pressiesindaja Farhan Haq ütles, et peasekretäri avaldused väljendavad tema muret Lähis-Idas toimuva pärast.

ÜRO Julgeolekunõukogu ei ole Tuneesiast alguse saanud ja nüüdseks mitmesse Põhja-Aafrika riiki levinud rahutusi veel kommenteerinud.