Peaprokurör Juri Tšaika peab 1. aprilliks põhjalikult uurima "Vene kodanike", seal hulgas Hodorkovski ja tema äripartneri Platon Lebedevi "süüdimõistvate otsuste legaalsust ja alust", teatas Kreml avalduses BNS-i vahendusel.

Korraldusega oli kaasas nimekiri 32 inimesega. Kreml ei andnud täpsemat informatsiooni, kuid lisas, et Medvedev tegi korralduse pärast kohtumist registreerimata opositsiooniparteide juhtidega 20. veebruaril.

Praeguseks hävitatud naftafirma Jukos eksjuht Hodorkovski vahistati 2003. aastal ning mõisteti süüdi maksupettustes. Tema toetajate sõnul oli vangistamise ajendiks ärimehe julgus rahastada toona presidendiametit pidanud Putini opositsiooni.

Mullu mõisteti Hodorkovski teisel protsessil süüdi nafta varastamises omaenda firmalt ning ta peab vanglasse jääma kuni 2016. aastani.

Eelmisel nädalal langetas konstitutsioonikohus otsuse, mille kohaselt ei pea vangimõistetud ennetähtaegselt vabanemiseks oma süüd tunnistama.

Hodorkovski advokaadid suhtusid uudisesse ettevaatusega.

"See võib olla lihtsalt formaalsus, mis ei tähenda midagi," ütles Hodorkovski advokaat Juri Šmidt uudisteagentuurile RIA Novosti.

"Või tähendab see, et juhtkond otsustas Hodorkovski ja Lebedevi juhtumid sulgeda... et need võimudele tüli ei teeks."

Üle vaadatakse vaid Hodorkovski teine süüdimõistev otsus ning selle tühistamise korral võib Karjalas vanglakaristust kandev Hodorkovski vabaneda.