Samal ajal kui tänavatel puhkesid pärast Fyssase surnuks pussitamist vägivald ja meeleavaldused, tühistas tuntud antifašist ja avaliku korra minister Nikos Dendias välisvisiidi ning teatas, et valitsus kavatseb arutada erakorralist seadust Kuldse Koidiku keelustamiseks, vahendab The Guardian.

Uues seaduses hinnataks ümber, mida kujutab endast kuritegelik rühmitus, teatas Dendias.

„Riik ei talu ega ühiskond aktsepteeri tegusid ega tavasid, mis õõnestavad õigussüsteemi,“ ütles minister ajakirjanikele ning lisas, et kallaletung näitas kõige selgemal viisil (partei) kavatsusi.

Politsei otsis varem läbi Kuldse Koidiku parteikontorid üle kogu Kreeka ning meedia teatas tänavavõitlustest parteikontorite juures Kreetal, Thessalonikis ja Patrases.

Eelmise aasta juunis esimest korda Kreeka parlamenti valitud neofašistlikku Kuldset Koidikut on laialdaselt süüdistatud vägivalla kasutamises, et parandada arvamusküsitlustes oma positsioone.

Peaminister Antonis Samarase kaheparteilise valitsuse väiksem koalitsioonipartner, sotsialistlik erakond PASOK on nõudnud avalikult Kuldse Koidiku keelustamist, teatades, et seda tuleks pidada kuritegelikuks rühmituseks.

34-aastane räppar Fyssas suri minutite jooksul pärast rinda pussitamist. Fyssast ja tema seitset sõpra ründas umbes 30 musta riietatud Kuldse Koidiku toetajat Ateena töölisklassi linnaosas Keratsinis.

Pealtnägijate sõnul pussitas muusikut mitu korda mees, kes ilmus jõuguliikmete helistamise peale äkki autoga kohale. Rünnakul olid kõik ettekavatsetud kallaletungi tunnused.

Väidetav pussitaja, 45-aastane mees, kes vahistati kohale saabunud politsei poolt, tunnistas hiljem, et on Kuldse Koidiku liige. Tema naine, kes samuti vahistati, tunnistas, et püüdis pärast mõrva, kui mees talle helistas, peita kuritegude asitõendeid, sealhulgas parteidokumente, mis seostavad meest äärmusorganisatsiooniga. Kreeka meedia teatel andis politsei teada, et mees ei olnud mitte ainult Kuldse Koidiku pooldaja, vaid külastas selle kontorit Keratsinis 5-6 korda nädalas.

Kuldne Koidik ise eitas kategooriliselt igasugust seotust mõrva või selle väidetava toimepanijaga.

Sõna võttis isegi muidu harva avalikult sekkuv Kreeka president Karolos Papoulias, kes ütles: „Meie kohus on mitte jätte mingisugust ruumi fašismile – mitte tolligi.“

Fyssas, kes esines nime all Killah P, oleks esimene kreeklane, kes Kuldse Koidiku käe läbi sureb. Seni on partei vägivallatsenud vaid immigrantide kallal.

Kuldne Koidik on Kreeka suuruselt kolmas partei ja kõige kiiremini kasvav poliitiline jõud, millel on 300-liikmelises parlamendis 18 kohta.

Spekuleeritakse, et Kuldse Koidiku juhtkond võib olla kaotanud kontrolli partei üle, mille rohujuuretasandi toetajad peavad end sõduriteks relvastatud võitluses poliitilise süsteemi kukutamiseks, mida nad süüdistavad Kreeka hädades.