Senine rahandusminister Evangelos Venizelos (54) säilitab koha ka uues laiapõhjalises valitsuses, kuhu kuuluvad endine eurovolinik ja mitu marurahvuslaserst parlamendiliiget, vahendab BNS.

Endine Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas (70) sai uue valitsuse välisministriks. Tema ja teised senise suurima opositsioonierakonna Uus Demokraatia liikmed sõlmisid neljapäeval võimujagamisleppe sotsialistliku PASOK-i ja väiksema paremäärmusliku parteiga LAOS.

Uude valitsusse jäi 12 ametist lahkunud sotsialistliku valitsuse liiget, konservatiivid said aga ka kaitseministri koha. Sellesse ametisse valiti endine Ateena linnapea ja karjääridiplomaat Dimitris Avramopoulos (58).

Marurahvuslastele läks infrastruktuuriministeeriumi juhtimine ja nad said kolm aseministrikohta. Uus infrastruktuuriminister on Makis Voridis (47), advokaat, kes juhtis varem Hellenistlikku Rinnet, millel olid tihedad sidemed Prantsusmaa parempopulistliku Rahvusrindega.

Uus arenguministri asetäitja on samuti marurahvuslane - Adonis Georgiadis (39), kes viimase ajani juhatas suurt kirjastust, mis muu hulgas on andnud välja ühe antisemiitliku pamfleti ja raamatuid Antiik-Kreeka ajaloost.

Uue valitsuse ametissevannutamine tõi Ateena börsil kaasa 0.02 protsendise tõusu.

Algselt kelle kaheksa kavandatud tseremoonia lükati kahe tunni võrra edasi, et klaarida viimasel hetkel tekkinud lahkhelid kolme koalitsioonipartneri vahel, teatas meedia.

Kreeka uus peaminister Papadimos on rahvusvahelistes finantsringkondades kõrgelt hinnatud, kuid varju hoidev tehnokraat, kel nüüd tuleb joosta ajaga võidu, et taastada oma riigi maine Euroopas, enne kui tal saab raha nii otsa, et pole võimalik enam palku ega pensione maksta.

Uue valitsusjuhi esimene ülesanne on veenda Euroopa Liitu ja Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) andma Kreekale kaheksa miljardit eurot 2010. aasta päästeplaaniga lubatud abist. Raha on vaja 15. detsembriks.

Seejärel tuleb tal läbi suruda rängad kokkuhoiumeetmed - EL-i teise päästepaketi hind. Selle paketiga peaks Ateena saama 100 miljardit eurot laenu, samas suurusjärgus võlakustutuse ja 30 miljardit tagatistena.

Valitsus on kohustunud läbi viima ennetähtaegsed valimised niipea, kui EL-iga sõlmitud kokkulepe on ratifitseeritud parlamendis, kus teda toetab nüüd 254 saadikut 300-st.