Makedoonia tugevdas kontrolli oma piiril eelmisel nädalal, kui keeldus riiki lubamast Afganistanist pärit põgenikke ning hakkas nõudma kehtivat isikutunnistust süürlastelt ja iraaklastelt, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Veel kolm riiki - Sloveenia, Horvaatia ja Serbia - ei luba enam päevas sisse üle 580 inimese. Samal ajal on Kreekasse kogunenud enam kui 25 000 põgenikku. Karmima piirikontrolli Balkanimaades põhjustas aga Austria samm, millega määrati riiki lubatavate varjupaigataotlejate päevaseks ülempiiriks 80 inimest ja läbi Austria lubatavate põgenike päevaseks ülempiiriks 3200 inimest.

Austria otsus on põhjustanud diplomaatilise tüli Viini ja Ateena vahel, mis päädis sel nädalal sellega, et Kreeka ei nõustunud vastu võtma Austria siseministrit ning kutsus Viinist tagasi oma suursaadiku.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras ähvardas kolmapäeval mitte alluda Euroopa Liidu kokkulepetele rändekriisi asjus, kui koormat ei jagata õiglaselt teiste liikmesriikidega. „Me vajame selles küsimuses laiemat poliitilist konsensust,“ ütles Tsipras. „Me ei luba muuta oma riiki hingede laohooneks.“
Tsipras ütles, et kohtub Kreeka erakondade juhtidega, et leppida kokku ühine seisukoht kriisiga tegelemiseks veel enne 7. märtsi tippkohtumist Brüsselis.