Saksamaa liidukantsler Angela Merkel teatas nimelt eelmisel kuul, et ei toeta euroala riikide võlakriisist „väljaostmise“ paketi pikendamist kauemaks kui 2013. aastani. Samuti on Merkel esitanud Prantsusmaa toel plaani, mille järgi peaks erasektor ehk pangad ja võlakirjade omanikud osalema tulevikus mõne riigi pankroti korral kahjude kandmisel, vahendasid välisagentuurid.

Papandreou sõnul on Saksamaa valitsusjuhi ideed rahaturud ära hirmutanud. „See tekitas intresside tõusu spiraali nende riikide jaoks, mis paistsid olevat raskustesse sattumise ohus — nagu näiteks Iirimaa ja Portugal,“ ütles Kreeka peaminister, kelle enda kodumaa on samuti keerulises seisus. „See võib viia riigid pankrotti.“

Euroala finantskriis puhkes eelmisel aastal, kui Kreeka tunnistas, et riigi majandus on varem arvatust märksa raskemas seisus. Ja viimase nädala jooksul on tulnud taas ärevaid uudiseid.

Iirimaa teatas pühapäeval, et ei välista abi saamiseks Euroopa Liidu poole pöördumist. Eurostat aga avalikustas esmaspäeval, et Kreeka eelarvepuudujääk ulatus mullu 15,4 protsendini SKT-st, kuigi esialgne hinnang oli „vaid“ 13,6 protsenti. Sellele vaatamata kinnitas Kreeka rahandusminister, et riik suudab viia defitsiidi 2014. aastaks kolme protsendi piiresse SKT-st, nagu euroraha reeglid ette näevad.

Kreeka riigivõla kogusumma peaks uute arvutuste järgi kerkima tänavu 144 protsendini SKT-st — varasem hinnang ulatus 133 protsendini.