Michaloliakost süüdistatakse kuritegeliku organisatsiooni juhtimises, teatas agentuur. Kreeka võimud püüavad Kuldset Koidikut keelustada pärast antifašistliku muusiku mõrva 18. septembril, vahendab AFP.

Kreeka meedia teatel otsustas kohus vahi alla jätta ka Kuldse Koidiku kohaliku rakukese juhi, kes oli väidetavalt seotud vasakpoolse räppari Pavlos Fyssase mõrvaga.

Kohtu juurde oli kogunenud umbes sada Kuldse Koidiku poolehoidjat, kes kandsid Kreeka lippe ja karjusid: „Veri, au, Kuldne Koidik“, kui Michaloliakos kolmapäeval tunnistusi andma saabus.

Kui 56-aastane matemaatik ja Kreeka diktaatori Georgios Papadopoulose jünger hoonesse sisenes, saadeti teda aplausiga.

Kolmapäeval esitati neljale Kuldse Koidiku parlamendiliikmele süüdistus kuritegelikku organisatsiooni kuulumises. Kolm neist lasti tingimisi vabaks ja ühele määrati eeluurimisvangistus, sest politsei oli väidetavalt välja uurinud, et ta rääkis mõrvaööl Fyssast rünnanud jõugu liikmetega.

Kolm vabastatud saadikut lahkusid kohtust võitluslikus meeleolus, solvates ja ähvardades ajakirjanikke.

Kuldne Koidik oli Kreeka populaarsuselt kolmas erakond, kuni Fyssase mõrv kutsus esile üleriiklikud protestid ja valitsuse tegevuse organisatsiooni vastu, mida on juba pikka aega süüdistatud immigrantide ründamises.

Kokku peaks süüdistus esitatama umbes paarile tosinale inimesele, sealhulgas kuuele parlamendiliikmele, madalama taseme parteitegelastele ja kolmele politseinikule. Neid süüdistatakse sellistes kuritegudes nagu tapmiskatse, mõrv, ebaseaduslike relvade omamine ja kuritegelikku organisatsiooni kuulumine.

Kuldne Koidik eitab kõiki süüdistusi ning väidab, et on järgmisel aastal toimuvate kohalike valimiste eelse poliitilise tagakiusamise ohver.