Konservatiivne Uus Demokraatia, kes saavutas valimistel napi võidu vasakradikaalse Syriza ees, peab koalitsioonikõnelusi sotsialistliku Pasoki ja Demokraatliku Vasakparteiga, vahendas BNS.

Kolm erakonda on kokkuleppele lähemale nihkumas, ütles Uue Demokraatia kõneisik Yiannis Michelakis raadiojaamale Real.

Pasoki juht Evangelos Venizelos on avaldanud lootust, et koalitsioon tehakse teatavaks täna õhtul, Demokraatliku Vasakpartei liidri Fotis Kouvelise sõnul on see kokkuleppele jõudmise korral võimalik juba mõne tunni pärast. Kouvelis kutsus oma partei küsimuse otsustamiseks kokku meie aja järgi kell 19.

Venizelos ütles pärast Kouvelisega kohtumist, et koalitsioonikõnelustega kiirustatakse. "Kreeka peab saama valitsuse nii kiiresti kui võimalik ja saabki," ütles Venizelos.

Uus Demokraatia võitis pühapäevastel valimistel 300-kohalises parlamendis 129, Syriza 71, Pasok 33 ja Demokraatlik Vasakpartei 17 kohta.

Kreeka tähtsaimate valimiste tulemused pärast sõjaväelise võimu lõppu 1974. aastal on leevendanud kartusi Kreeka kohese lahkumise pärast euroalast, kuid uut valitsust võib oodata vastasseis Euroopa Liidu ja IMF-i kreeditoriga päästepaketi tingimuste üle.