Endine tuntud teleajakirjanik Kostas Vaxevanis (46) ütles, et tegi vaid oma tööd, samal ajal kui valitsus, kes pidanuks nimekirja võimalike maksupettuste väljaselgitamise aluseks võtma, ei teinud kaks aastat midagi, vahendab BNS.

Pühapäeval kinni peetud ajakirjanikku ähvardanuks süüdimõistmise korral kuni kolmeaastane vanglakaristus.

Prokuröri sõnul oli Vaxevanis "paljusid inimesi avalikkuses naeruvääristanud [...] ja visanud nad ühiskonna ette, mis januneb vere järele".

Kaheteisttunnise istungi järel kuulutas kohtunik ajakirjaniku kõigis süüdistuspunktides õigeks.

Vaxevanise ajakiri Hot Doc avaldas laupäeval üle 2000 kreeklase nime, mis olevat pärit juba varem vaidlusi tekitanud HSBC panga kontoomanike nimekirjast. Nende seas on tuntud ärimehi, laevaomanikke, ajakirjanikke ja endine minister, aga ka koduperenaisi ja tudengeid.

Nimistu lekitas üks pangatöötaja ja selle edastas 2010. aastal Kreekale toonane Prantsuse rahandusminister, nüüdne rahvusvahelise valuutafondi (IMF) direktor Christine Lagarde.

Kreeka võimud eelistasid käsitleda nimekirja varastatud andmetena, mida ei saa potentsiaalsete maksudest kõrvalehoidjate vastu kasutada, ega teinud kaks aastat midagi.

Kui juhtum oktoobris taas avalikkuse ette kerkis, kulus ametnikel mitu päeva, enne kui nad nõndanimetatud Lagarde'i nimekirja üles leidsid.

Neljapäeval tegi majandusasjade prokurör parlamendile ülesandeks uurida, kas eelmised rahandusministrid pidanuks nimekirja põhjal samme astuma.