Venemaa riigiduuma esindajate ideid korraldada referendum Krimmi ühinemise kohta Venemaaga või heaks kiita Krimmi autonoomse vabariigi ülemnõukogu sellesisuline pöördumine tuleb mõista kui üleskutseid põhiseadusliku korra kukutamisele ning Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumisele, leiavad presidendid, vahendab UNIAN.

„Ukraina riigi föderaliseerimise idee on praegu ohtlik. See on tee poliitilise kriisi eskaleerumisele, poliitilise vaenu õhutamisele Krimmis ja Ukraina uute võimude diskrediteerimisele,“ öeldakse avalduses.

Presidendid leiavad, et poliitikud, kes pakuvad välja neid ohtlikke retsepte, peavad sellise tegevuse aktiviseerumise puhul tundma oma nahal Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) ja peaprokuratuuri reaktsiooni, mis peavad separatismi ilmingutele rangelt reageerima.

„Igasugusele propagandistlikule kampaaniale, mis on suunatud nende meeleolude tugevdamisele, peavad vastavalt Ukraina seadusandlusele hinnangu andma õiguskaitseorganid. Spekulatsioonid, mis puudutavad venekeelse elanikkonna õiguste rikkumist Krimmis, vaenu õhutamine Ukraina regioonide vahel nende kultuurilise ja ajaloolise mitmepalgelisuse alusel, ukraina keele alandamine ning avalik austuse puudumine Ukraina riiklike sümbolite vastu peavad saama asjakohase hinnangu,“ rõhutatakse avalduses.

Kravtšuk, Kutšma ja Juštšenko tuletavad meelde, et Venemaa on koos Suurbritannia ja USA-ga rahvusvaheliste lepingute järgi Ukraina suveräänsuse garant.

„Venemaa avaldust kõigist rahvusvahelise õiguse järgi Ukraina ees võetud kohustustest kinnipidamise kohta sõltumata parlamendi ja valitsuse koosseisust peavad kinnitama Vene poole vastavad teod, austuse ülesnäitamine Ukraina rahva ja Ukraina võimude otsuste vastu ning vastutuse tunnistamine igasuguste etniliste konfliktide ohtlike tagajärgede eest,“ öeldakse presidentide avalduses.