Kosovo 2008. aastal välja kuulutatud iseseisvust tunnustanud 23 Euroopa Liidu liikmesriigist, USA-st ja Türgist koosnenud ISG otsustas, et on tulnud aeg anda Kosovole täielik iseseisvus, vaatamata Serbia keeldumisele seda tunnustada, teatab AFP.

ISG viitas sealjuures Kosovo selgele toetusele demokraatlikule ja mitmerahvuselisele riigile.

Järelevalvemissiooni lõpu ametlikul väljakuulutamisel osalevad Hollandi diplomaat Pieter Feith, kes juhib rahvusvahelist tsiviilbürood (ICO), peaminister Hashim Thaçi ning teised rahvusvahelised ja Kosovo ametnikud.

Kosovo ja selle kaks miljonit albaanlasest elanikku on olnud rahvusvahelise järelevalve all alates NATO pommirünnakutest, mis sundisid Serbia tollase riigipea Slobodan Miloševići väed 1999. aastal Kosovost välja.

2008. aasta 17. veebruaril kuulutas Kosovo end ühepoolselt Serbiast iseseisvaks ning teda on tunnustanud umbes 90 riiki, sealhulgas enamik Euroopa liidu liikmetest.

Belgrad, Moskva ja rahvastikust kuus protsenti moodustavad Kosovo serblased on endiselt kategooriliselt iseseisvuse vastu.

Rahvusvahelise järelevalve lõpp ei mõjuta NATO juhitud rahuvalvejõude KFOR, mis tagab riigi julgeolekut, ega Euroopa seaduslikkuse tagamise missiooni EULEX, mis arendab Kosovo õigussüsteemi.