„Me pöördume kodanike poole, et nad tähistaksid tähtpäeva kombekalt, pidulikult ja loomulikult rahulikult,” ütles Kosovo asepeaminister Ramë Manaj AFP vahendusel.

Kosovo albaanlastest enamusega parlament kuulutas provintsi ühepoolselt iseseisvaks 17. veebruaril 2008. Seda on peetud endise Jugoslaavia verise lagunemise viimaseks peatükiks.

Seni on Kosovo iseseisvust tunnustanud 54 riiki, sealhulgas USA, Jaapan ja kõik Euroopa Liidu liikmesriigid peale viie. Serbia on kategooriliselt Kosovo iseseisvuse vastu ning teda toetavad Hiina, India ja Venemaa.

Iseseisvuspäeva tähistatakse Kosovo parlamendi hommikuse eriistungiga, tänavapidustustega ja õhtuse kontserdiga, millele järgneb ilutulestik.

Pidustustele vastukaaluks kavatsevad Serbia parlamendiliikmed sõita Belgradist Põhja-Kosovosse Zvečanisse, mis on kohalike serblaste kontrolli all, ja osaleda Kosovo serblaste parlamendi istungil.

„Igale provokatsioonile ükskõik millises Kosovo osas – eriti pean ma silmas Põhja-Kosovot – reageerib Kosovo politsei,” hoiatas Manaj.

Serbia sai oktoobris ÜRO peaassamblee toetuse Kosovo iseseisvuse seaduslikkuse arutamiseks Haagi rahvuvahelises kohtus.