Uudiskanali SkyNews teatel on Kosovo valitsus juba eraldanud oma eelarvest miljon eurot (15,65 miljonit krooni) iseseisvuse välja kuulutamise pidustusteks.

Kosovo autonoomia peaminister Hashim Thaçi ütles, et see on otsustatud küsimus. „Jäänud on vaid kooskõlastada mõned detailid ja tõmmata ettevalmistustele joon alla,” ütles peaminister.

„Belgrad võib meie iseseisvusele vastu seista, kuid Priština, Washingtoni ja Brüsseli jaoks on kõik, mis puudutab iseseisvust juba otsustatud.” Thaçi kinnitas, et iseseisvuse välja kuulutamise tseremoonia toimub sõltumata sellest, kas otsus Euroopa Liidu missiooni saatmise kohta Kosovosse võetakse vastu või ei.

Kui uskuda SkyNewsi, siis Kosovo kuulutab iseseisvuse välja enne Euroopa Liidu välisasjade nõukogu 18. veebruaril toimuvat istungit, kus kavatsetakse kooskõlastada sõltumatuse protsessi viimased detailid.

Kosovo iseseisvumine on pälvinud Moskva ja Belgradi terava kriitika, kes tõlgendavad seda kui ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni 1244, selle organisatsiooni põhikirja ja Helsingi kokkuleppe rikkumist. Lähtuvalt resolutsioonile peab Kosovo olema rahvusvahelise administratsiooni juhtimise all, mida on siiani teinud ÜRO.

Belgrad ei kontrolli Kosovot juba 1999. aastast kui NATO õhurünnakud sundisid toonase Jugoslaavia armee ja julgeolekujõud piirkonnast lahkuma. Jugoslaavia võime süüdistati Kosovos elavate albaanlaste represseerimises ja etnilise puhastuse läbiviimises.

Mõlemad, nii Serbia valimised võitnud EL-iga liitumist pooldav Boris Tadić kui ka rahvuslane ja Moskva-meelne Tomislav Nikolić suhtuvad Kosovo eraldumisse vaenulikult. Paljud serblased peavad Kosovot oma riikluse ja rahvuse kujunemise hälliks. Euroliit on sidunud Serbia ühendusse vastuvõtmise protsessi algust Kosovo iseseisvusega.