Mitrovica linnas Kosovos visati käsigranaate Euroopa Liidu ja ÜRO kasutuses olevate hoonete pihta pärast Kosovo iseseisvusdeklaratsiooni vastuvõtmist. Inimesed tõenäoliselt kannatada ei ole saanud, teatas uudisteagentuur Reuters.

Peaminister Hashim Thaçi parlamendis etteloetud deklaratsioonis öeldakse, et Kosovost saab demokraatlik riik, mis austab kõigi etniliste gruppide õigusi, teatab BBC.

Samas lubas Kosovo mitte liituda ühegi teise riigiga. Enamuses albaanlastega asustatud Kosovas elab ka 100 000 serblast.

Euroopa Liit saadab Kosovosse 2000 politsei- ja tolliametnikku, kohtunikke ja prokuröre, tagamaks õigusemõistmise erapooletus ja serblaste inimõigused.



Kuigi valdavalt on EL-i liikmeseriigid Kosovo iseseisvuse tunnustamiseks valmis, on Kosovo ühepoolse iseseisvusdeklaratsiooni vastu Küpros, Slovakkia, Kreeka ja Hispaania. Osaliselt on nende vastuseisu taustal kartus, et ka nende riikide mõned piirkonnad saavad Kosova näitest oma püüdlustele uut indu.

Albaanlaste pidustused algasid juba eile õhtul, kui inimesed tulid tänavatele ja lehvitasid kergendatult Kosovo punamusti lippe, sest parlamendi iseseisvusdeklaratsiooni oli pingsalt oodatud, vahendab YLE Uutiset.

Serbia peaminister Vojislav Kostunica kinnitas oma kõnes, et nemad Kosova iseseisvust ei tunnusta.

Kosovo parlament koguneb uuesti esmaspäeva hommikul ootama iseseisvuse tunnustamist teiste riikide poolt. Esimestena oodatakse Kosova iseseisvuse tunnustamist Ameerika Ühendriikdelt ja Iisraelilt.