„Me oleme alati öelnud ja kinnitame ka edaspidi, et Kosovo on eriline juhtum, mida ei saa võtta pretsedendina teistele konfliktipiirkondadele, territooriumidele või regioonidele,” ütles Sejdiu teisipäeval Prishtinas RIA Novosti vahendusel.

Sejdiu sõnul on Kosovo Abhaasia ja Lõuna-Osseetia küsimuses maailma juhtivate jõudude poolel. Ta ütles ka, et kahe separatistliku piirkonna tunnustamine Venemaa poolt ei takista teisi riike toetamast Kosovo suveräänsust.

Kosovo, mis oli pärast serblaste ja albaanlaste kokkupõrkeid ja NATO õhurünnakuid ÜRO protektoraat, kuulutas veebruaris ühepoolselt välja iseseisvuse, mida on tunnustanud Ameerika Ühendriigid ja enamus Euroopa Liidu riike.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles teisipäeval, et Moskva otsust tunnustada Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat iseseisvate riikidena ei saa võtta paralleelina Kosovole, taganedes varasematest avaldustest, mille kohaselt rahvusvaheline toetus Kosovo iseseisvusele võib tekitada separatistlike piirkondade iseseisvuse väljakuulutamise ahelreaktsiooni.

„Belgrad ei üritanud 1999. aastal kasutada sõjalist jõudu või seada kahtluse alla rahuläbirääkimisi. Need nurjasid aga lääne toetatud Kosovo albaanlased. Lõuna-Osseetia ja Abhaasia rahuprotsessi nurjas aga Tbilisi,” ütles Lavrov.