Kui veel 2001. aastal ulatus keskmine altkäemaks 10 200 dollarini, siis praeguseks on see tõusnud 135 000 dollarini, selgub uurimisettevõtte INDEM analüüsist, vahendab Mosnews.com.

Varimajanduse kogumaht on kasvanud üle kahe korra suuremaks kui Venemaa riigieelarve, tõustes 33,5 miljardist dollarist 2001. aastal kuni 316 miljardini 2005. aastal. Korruptsioon Venemaal on väljunud kontrolli alt, osutab raport.

Uuringu hinnangul maksti 90% altkäemaksudest täidesaatva võimu esindajatele ja 10% pististest seadusandlikes või esindusstruktuurides töötavatele ametnikele.

Korruptsiooni taset hinnatakse ülikõrgeks ka haridusasutustes. Vanemad maksvad sageli altkäemaksu, et tagada lapsele koht ülikoolis. Sõjaväeametnikele antakse pistist, et pääseda kohustuslikust armeeteenistusest.

Analüütikud peavad korruptsiooni tõusu põhjuseks eelkõige nõrka riigikontrolli.

Samas teeb ärimeestele muret asjaolu, et pistise andmine ei taga veel soovitud tulemust. “Viis-kuus aastat tagasi lahendas pistis probleemi, nüüd on rohkem tegu loteriiga,” ütles INDEMi analüütik Georgi Satarov.

Samas on märke, et korruptsiooni jääb vähemaks tervishoiu- ja õiguskaitsestruktuurides ning liikluspolitseis, väidab raport.