TI korruptsiooni indeksi kohaselt on maailma kõige korrumpeerunumad riigid Tšaad ja Bangladesh, kõige puhtamad aga Island ja Soome. Instituudi sõnul takistab korruptsioon otseselt majandusarengut ja investeeringuid, teatab BBC.

Eesti on tabelis 27. kohal. Vahetult enne meid on sellised riigid nagu Malta ja Portugal, kohe Eesti järel aga tulevad Israel, Omaan ja Araabia Ühendemiraadid.

„Korruptsioon on oluline vaesuse põhjustaja, mis takistab vaesusest välja tulemist,” ütles TI esimees Peter Eigen. „Need kaks asja toidavad üksteist ning see lukustab rahva viletsuse tsüklisse.”

Aastaga on olukord halvenenud sellistes riikides nagu Venemaa, Costa Rica ja Sri Lanka, samuti Kanadas ja Iirimaal.

Vähenenud on korruptsioon Hong Kongis, Türgis ja Nigeerias.

TI küsitleb ärimehi, akadeemikuid ja ametnikke, selle põhjal antakse riigile „korruptsiooni tunnetuse” indeks. Indeksi puhul määratakse, kui korrumpeerunud on avalik sektor, erasektorit ei uurita.

Võrreldes 2004. aastaga pole indeks kuigi palju muutunud, peale Islandit ja Soomet tuleb Uus-Meremaa ning kohe ka Šveits. Suurbritannia jagab Hollandiga 11. kohta ja USA on 17. kohal.

Nimekirja lõpus jagavad 158-159. kohta Bangladesh ja Tšaad, palju paremad pole ka Haiiti ja Turkmenistan.

Maavarade poolest rikkad Aafrika riigid on eriti roiskunud. Nigeeria, Angola, Sudaan, ja Kongo Demokraatlik Vabariik on kõik viimase 20 hulgas.