Ekspertide külaskäigust ei ole ametlikult teatatud. Kui see tõepoolest toimub, on ameeriklased esimesed välismaalased, kes lubatakse tuumakompleksi pärast ÜRO relvainspektorite väljasaatmist Põhja-Koreast 2002. aasta 31. detsembril.

USA administratsioon blokeeris oktoobris kongressi delegatsiooni visiidi Põhja-Koreasse, kuid nõustus ekspertrühma sõiduga, ütles USA Today. Esialgsete plaanide kohaselt peaksid eksperdid viibima Põhja-Koreas 6.-10. jaanuarini.

USA Today andmetel kuulub Ühendriikide delegatsiooni Sig Hecker, kes juhtis aastail 1985-1997 Los Alamose riiklikku tuumalaborit. Seal loodi kunagi USA esimene tuumapomm ning valmistatakse seniajani relvi.

Heckerile öeldi, et ta võib külastada Yongbyoni, kus Põhja-Korea töötles arvatavasti ümber kasutatud kütusevardaid, et toota plutooniumi umbes tosina pommi jaoks, tsiteeris ajaleht delegatsiooni liikmeid.

Heckeri kutsumisega Yongbyoni võib Põhja-Korea liidri Kim Jong Ili valitsus tõestada tuumarelvade olemasolu, tugevdades sellega oma positsioone kuuepoolsete tuumakõneluste uues, kavandatavas voorus.

Pyongyang võib püüda ka leevendada pingeid, näidates, et Põhja-Korea tuumaobjektid on kõnelustel kokkuleppele jõudmise korral inspekteerimisteks avatud.

USA ametnike väitel tunnistas Põhja-Korea salajase tuumarelvaprogrammi olemasolu 2002. aastal.