Jaapani välisminister Koichiro Gemba ja Lõuna-Korea suursaadik Shin Kak-Soo sõlmivad Tokyos "salastatud informatsiooni kaitsmise" leppe, teatas Lõuna-Korea välisministeeriumi pressiesindaja Cho Byung-Jae neljapäeval, vahendab Baltic News Service.

Paljudel vanematel korealastel on kibedad mälestused Jaapani jõhkrast koloniaalvõimust aastail 1910-1945 ning sõjaline koostöö on tundlik teema.

Kuid meedia andmeil soovivad riigid tihendada sõjalist koostööd seoses kasvava ohuga, mida kujutab endast Põhja-Korea, eriti pärast Kim Jong-ili surma detsembris.

Pakt näeb ette Põhja-Korea tuuma- ja raketiprogramme puudutava luureinfo jagamist, vahendas uudisteagentuur Yonhap.

Cho sõnul on leppe üle kaua kõnelusi peetud, kuid ta eitas, et Põhja-Korea raketikatse aprillis ja teised sõjalised ohud leppe sõlmimist kiirendasid.

Eelmisel kuul teatas Soul, et allkirjastamine lükkub edasi riigis endiselt tooni andva Jaapani-vastasuse tõttu, samuti lükati edasi logistikat ja rahuvalvet puudutava sõjalise leppe allkirjastamine.

Siiski otsustas Lõuna-Korea luureinfoleppe sõlmida ja tundlikuma logistikaleppe kalevi alla panna, kuigi see on Cho sõnul endiselt kaalumisel.

Lepe tõi kaasa vihase reaktsiooni peamiselt opositsioonierakonnalt DUP, mille fraktsiooni esimees väitis, et see vaid õhutab sõjalist vastasseisu Kirde-Aasias, ning kritiseeris valitsust selle salaja sõlmimise eest.