Puberteedieelne kastreerimine hoiab ära ülemineku poisist meheks, vahendab BBC News. Üks uuringus osalenud teadlastest, dr Lee Cheol-koo Korea ülikoolist ütles: „Ülestähendused näitavad, et eunuhhidel olid mõningad naiselikud jooned nagu näokarvade puudumine, suured rinnad, laiad puusad ja peenike kõrge hääl.“

Eunuhhidel oli paljudes kultuurides tähtis roll alates haaremite valvamisest kuni heledahäälse laulmiseni. Korea Chosuni dünastia keiserlik õukond kasutas eunuhhe väravate valvamiseks ja toiduga tegelemiseks. Nad olid ainsad mehed peale keiserliku perekonna liikmete, kellel oli lubatud veeta öö palees.

Nad ei saanud ise lapsi, mistõttu adopteerisid nad tüdrukuid või kastreerisid poisse.

Lõuna-Korea teadlased analüüsisid nende „eunuhhide perekondade“ genealoogilisi andmeid.

Nad selgitasid välja 81 eunuhhi eluea aastatest 1556-1861. Nende keskmine eluiga oli 70 aastat ning kolm neist elas kauem kui sada aastat. Kõige vanem elas 109-aastaseks.

Teised aadliperekondadest pärit mehed elasid vaid veidi üle 50-aastasteks. Keiserliku perekonna mehed pidasid aga keskmiselt vastu vaid 45 aastat.

Selle perioodi naistest võrdluseks andmeid ei ole.

„Me arvasime, et eunuhhide erinevad elutingimused ja elustiil võib olla seotud eluea erinevusega,“ ütles dr Min Kyung-jin Inha ülikoolist. „Ometi elas enamus, välja arvatud mõni eunuhh, väljaspool paleed ja viibis palees ainult ametikohustusi täites.“

Mini arvates annavad kogutud andmed mõjuvad tõendid selle kohta, et meessuguhormoon lühendab meeste eluiga.

Naised kipuvad meestest kauem elama kõigis inimühiskondades. Teooriat on aga raske katsete abil proovile panna ja eluea erinevuse tõeline põhjus pole kindel.

Üks mõte on, et meessuguhormoonid nagu testosteroon, mida toodetakse suurel hulgal munandites, võib olla kahjulik. Uurijate sõnul võivad hormoonid nõrgendada immuunsüsteemi või kahjustada südant. Kastreerimine jätab ära suurema osa hormooni tootmise, kaitstes nii keha selle kahjustava mõju eest ja pikendades eluiga.

„On üsna võimalik, et testosterooni vähendamise teraapia pikendab meeste eluiga, kuid meil tuleb võibolla arvesse võtta selle kõrvalmõjusid, peamiselt sugutungi nõrgenemist meestel,“ ütles Min.

„Tulemused on veenvad, kuid kindlasti mitte otsustavad,“ kommenteeris dr David Clancy Lancasteri ülikoolist.

Clancy hoiatas, et elustiilierinevustel võis olla märkimisväärne mõju.

„Praegusel juhul kasvatasid eunuhhid põlvkondade vältel eunuhhe ja elustiilierinevused võisid nii süveneda,“ ütles Clancy. „Kastraatidest ja mittekastraatidest lauljad on ilmselt parem võrdlusmaterjal ja see ei näita mingit erinevust elueas. Mittekastraadid elasid keskmiselt 65 aastat ning mõlemad grupid elasid üsna poputatud elu.“