Pekka-Eric oli Tuusula tuntud muusikutepere poeg. Tema isa Ismo (sündinud 1958) on tuntud džässkitarrist, kellel on oma ansambel Big Papa Auvinen Blues Band ja kes on mänginud ka koos Soome tuntumate džässmuusikutega. Viieteistaastaselt muusikuteele asunud kitarrist on tuntud eelkõige improviseeringutega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ema Mikaela “Micco” Vuorio (sündinud 1957) on samuti tuntud kitarristina, kes on andnud välja neli sooloplaati. Neil on alates 1986. aastast oma helistuudio. Mikaela lemmiktegevuste hulka kuulub mahepõllundus ja ka kirjutamine, ta on näiteks keskkonnaajalehe Elonkehä toimetuse liige ning teinud kaastööd ka väljaannetele Blues News ja Musiikkiuutiset. Mikaela Vuorio on Soome roheliste liikumise liige ja alates 2005. aastast Tuusula vallavolikogu varuliige.

Tulistajal on ka seitse aastat noorem vend. Nende kodus tehti läbiotsimine, kuid omastel ega ka vähestel sõpradel ei teata olevat kuriteoga pistmist.

See-eest on kurjategija jätnud ebameeldiva mälestuse 22-aastasele taanlannale, kellega ta suhtles interneti kaudu. “Ta saatis mulle sõnumeid, milles väitis, et minu praegune kihlatu on mu temalt ära võtnud. Ta ähvardas, et tema veri saab olema minu kätel,” teatas Tanascheeli kasutajanime kasutav taanlanna. Viimase meili Pekka-Ericult sai ta päev enne rünnakut.

Tragöödiaga seoses on Soome avalikkuses kerkinud küsimus, kas Auvinen tegi enne vihjeid oma kavandatavale veretööle ning kuidas oleks saanud varem internetis levitatud infole reageerida.

Tulistaja klassikaaslane Topi Päivinen ütles ajalehele Ilta-Sanomat, et nad olid küsinud teisipäeval õpetajat oodates Auvinenilt relva kohta. “Küsisime temalt relvaga seoses, ega ta ometi kavatse sellega koolis mingit veretööd korda saata,” ütles Päivinen. “Küsisin, ega tal relva portfellis pole, ning ta vastas stiilis: võib-olla on ja võib-olla mitte,” lausus teine koolikaaslane.

Soome keskkriminaalpolitsei IT-üksuse kriminaalkomissar Jukka Mäkynen tõdes väljaandes Helsingin Sanomat, et tulistaja postitatud videoid olnuks kodulehekülgede paljususe tõttu pea võimatu enne avastada.

Manifest: olen valmis surema

•• Pekka-Eric Auvinen jättis endast maha manifesti, milles ülistab looduslikku valikut ja kinnitab, et on valmis oma eesmärgi nimel surema.

•• “Surm ja tapmine ei ole tragöödiad, seda juhtub looduses kõigi liikide vahel kogu aeg. Mitte kõik inimelud ei ole väärt päästmist. Vaid ülemad (intelligentsed, eneseteadlikud, kindlameelsed) inimesed peaksid ellu jääma,” on ta kirjutanud. “Ma olen valmistunud võitlema ja surema oma eesmärgi nimel. ”

•• Koolipsühholoog Kadri Järv-Mändoja iseloomustas manifesti kui üksi jäänud inimese arvamust. “Jäi selline tunne, et see noormees on hästi pettunud. Tema probleem on tähelepanuta jäänud,” ütles ta.