Hiina kultuuriministeerium teatas varem, et preemiat sel aastal välja ei anta ja saatis selle komitee laiali. Komitee liige, poeet Qiao Damo teatas aga, et asutas uue organisatsiooni ja auhinnatseremoonia toimub. Qiao sõnul valiti Putin preemia laureaadiks tema vastuseisu tõttu NATO pommirünnakutele Liibüas, vahendab BBC News.

„Selle aasta preemia anti talle, sest tema tegu oli väljapaistev maailmarahu säilitamisel,“ ütles Qiao. Samuti kiitis komitee Putini tegevust Tšetšeenia sõjas 1999. aastal.

„Tema raudne käsi ja tugevus, mis sõjas välja tuli, avaldasid venelastele tugevat muljet ja teda peeti võimeliseks tooma Venemaale julgeoleku ja stabiilsuse,“ öeldakse avalduses.

Pole teada, kas Putin ise on talle antud preemiast teadlik.

Konfutsiuse rahupreemia asutati eelmisel aastal, ilmselt Pekingi ametlikul toetusel, veidi pärast seda kui Nobeli rahupreemia otsustati anda Hiina dissidendile Liu Xiaobole. Liu on alates 2008. aastast vangis istunud ja tema premeerimine ajas Pekingi marru.

Eelmise aasta Konfutsiuse rahupreemia anti Taiwani poliitikule Lien Chanile. Pole aga teada, kas teda sellest teavitati. Igal juhul ei ilmunud ta üleandmistseremooniale. Preemia anti üle väikesele tüdrukule, kelle nime ei avaldatud.

Hiina kultuuriministeerium teatas septembris, et sel aastal preemiat välja ei anta.

Qiao asutas aga Hongkongis Hiina rahvusvahelise rahu-uuringute keskuse, mis koosnevat valitsusest sõltumatutest kunstnikest ja intellektuaalidest. Auhinnatseremoonia toimub Qiao sõnul 9. detsembril, päev enne Nobeli rahupreemia üleandmistseremooniat.