USA Rahvusliku Kaitsenõukogu Fondi vaadeldud 193. riigist 59-s olid sel aastal tõsised konfliktid, esines separatistlikku ja etnilist vägivalda, poliitilist võitlust, narkokuritegevust, usukokkupõrkeid ning sõjaväemässe.

Kokkuvõttes langes aga konfliktidest hõivatud riikide arv mullusega võrreldes üheksa võrra, ulatudes siiski tunduvalt üle külma sõja aegse 35. Toona aitas maailma stabiilsusele kaasa USA-Nõukogude Liidu vastasseis.

Aastaraportis ei tuvastatud ühtki ülimalt ägedat konflitki, kus oleks olnud vastamisi kahe riigi armeed. Leidus aga keskmise ja madalama intensiivsusega konflikte, kus olid vastakuti riik ning kas sissiväed või terroriorganisatsioonid.

Pärast 11. septembri rünnakuid sattus soovimatult konfliktinimekirja ka USA ja aasta “kõige ohtlikuma konfliktiga”, kuna Ameerika pinnal on võimalikud uued rünnakud.

“Lisaks Osama bin Ladenile on veel hulgaliselt terroristlikke rühmitusi,” öeldakse raportis 11. septembri terrorirünnakute tõenäolisele korraldajale viidates. Samas hoiatatakse, et terroristid võivad ära kasutada Ühendriikide haavatavust ja rünnata näiteks üht USA sadamat.

Virginia osariigis Alexandrias paikneva fondi tegevdirektor, endine armeemajor F. Andy Messing ütles, et raporti sihiks on tähelepanu juhtumine maailmas valitsevatele ohtudele ja aidata USA ametnikel otsustada, kuidas neile kõige paremini sõjaliste vahenditega vastata.

“Probleemi määratlemata ei ole võimalik koostada strateegiat probleemi lahendamiseks,” sõnas ta.

Endise armee eriüksuste liikme Messingi sõnul ei ole USA sõjavägi terrorismivastaseks võitluseks valmistunud, sest seda ei ole külma sõja lõppemist arvestades reorganiseeritud.

Fondi konfliktinimekiri ei kattu päriselt USA Luurekeskagentuuri (CIA) omaga, sest viimane loetleb konflikte, mitte riike, ja üks konflikt võib hõlmata mitut riiki. CIA sai 2001. aastal maailmas 30 konflikti, üks vähem kui mullu. Rohkem kui veerand neist on seotud Indoneesia, India ja Filipiinidega.

Fond nimetab 10 riiki, kus on relvakonfliktid tuleval aastal kõige tõenäolisemad.

Nimekirja esimene on Somaalia, terroristide varjupaigaks peetav riik. Konfliktiohtlikud on ka Iraak, Birma, Kongo Demokraatlik Vabariik, Pakistan, Afghanistan, Burundi, Sudaan, Komoorid ja Sierra Leone.