USA asevälisminister Hill süüdistas Pyongyangi kõnelustesse ebatõsiselt suhtumises, teatab Fox News.

USA, Jaapani, Hiina, Venemaa ja mõlema Korea osalusel toimuvad kõnelused kestsid tulutult neli päeva, Pyongyangi esindajad keeldusid tegemast ühtegi järeleandmist seoses oma tuumaprogrammiga. Põhja-Korea lõhkas 9. oktoobril oma esimese tuumarelva, astudes seega ametlikult tuumaklubisse.

“Kui KRDV (Korea Rahvademokraatlik Vabariik) tõstab probleemi, siis ühel päeval on see finantsküsimus, teisel päeval on see midagi, mida nad tahavad aga teavad, et ei saa saada, järgmisel päeval on see midagi, mida meie ütlesime ja mis nende tundeid haavas,” selgitas Hill. “Nad peavad võtma tõsiselt teemat, mis on teinud neist sellise probleemi — nende tuumategevuse.”

Põhja-Korea nõuab, et USA lõpetaks tema pangaarvete külmutamise välismaal, USA külmutas Pyongyangi arved, kuna süüdistab kommunistlikku režiimi rahvusvahelisel turul valeraha levitamises, mustal relvaturul tegutsemises ja valekauba müümises valuuta saamiseks.

“Olukord on tõsine ja pole mingit väljavaadet läbimurdeks,” ütles Jaapani esindaja Kenichiro Sasae neljapäeval. “Põhja-Korea nõuded ja tema positsioon finantsküsimustes on väga kindlad ja paindumatud ja see on suurim raskuse põhjus.”.