31-aastane Olivier Besancenot on Trotski ideoloogia austaja, kes soovib kapitalismi likvideerimist, riiklikku palgaregulatsiooni ning keelustada ettevõtted, kes töötajaid vallandavad. Riigi poolesaja populaarseima inimese nimekirjas tõusis ta 38. kohale, kirjutab The Telegraph.

Peaminister Nicolas Sarkozy on 47. ja president Jacques Chirac 48. kohal.

Besancenot on nimekirjas esimest korda. Ta on Kommunistliku Revolutsioonilise Liiga liider. Avalikkuse tähelapanu alla tõusis ta esmakordselt 2002. aastal, mil kandideeris presidendiks ja sai 4,3 protsenti häältest.

Postiljoni ametit pidav Besancenot on suutnud enda kasuks pöörata asjaolu, et vasakpoolsed prantslased on pettunud sotsialistides ning neile meeldib kuulata kõnesid Prantsuse suurriigist.

Muu hulgas oli kommunistlik postiljon kategooriliselt Euroopa Liidu põhiseaduse vastu. Vahetult peale mais toimunud referendumit viidi läbi küsitlus, millest selgus, et kolmandik prantslasi usub Besancenot tõusu kõrgesse poliitilisse ametisse.

„Ma olen üllatunud ja mitteüllatunud samaaegselt. Prantsusmaal on taas tõusetunud päevakorda klassivõitlus, antikapitalistlik võitlus,” teatas ta intervjuus ühele Prantsuse lehele.

Oma populaarsuse põjuseks peab ta sotsiaalset rahulolematust ning kasvavat ärritust Chiraci ja tema parempoolse valitsuse vastu.