Kommersandi teatel leidis Venemaa keskvalimiskomisjon mõlema kandidaadi toetuseks antud allkirjade hulgast liiga palju vigaseid. Politoloogide hinnangul oleks see katse kindlustada Vladimir Putinile võit juba valimiste esimeses voorus, kui jutt tõele vastab, vahendab NEWSru.com.

Venemaa presidendivalimiste seaduse järgi peab kandidaat esitama keskvalimiskomisjonile vähemalt kaks miljonit aga mitte üle 2,1 miljoni toetusallkirja. 20 protsenti dokumentidest kontrollitakse üle ja kui rikutud pole üle viie protsendi allkirjadest, registreeritakse kandidaat valimistele.

Nimekirjade kontrollimise töörühm lõpetas töö ning Irkutski oblasti kuberneri Mezentsevi ja Javlinski puhul leiti, et tulemused on ebarahuldavad. Miljardär Mihhail Prohhorovil vedas: temal oli vigaseid allkirju vähem kui seaduses kirjas ja varsti registreeritakse ta ametlikult kandidaadiks.

Kandidaadid esitasid oma toetusallkirjad keskvalimiskomisjonile 18. jaanuaril. Kohe välistati registreerimata erakonna Volja kandidaat Svetlana Peunova, sest teda toetas vaid 243 000 inimest.

Prohhorovil olid vigased 38 000 allkirja. Javlinski puhul oli pretensioon, et allkirjad olid kopeeritud, mitte originaalid.

„See on poliitiline küsimus. Sellise otsuse võtab vastu Putin, mitte keskvalimiskomisjon. Javlinski võetakse maha, sest Kreml otsustas panna demokraatlikele valimistele juhitava kandidaadi. Ja see pole Javlinski, vaid Prohhorov,“ kommenteeris Jabloko juht Sergei Mitrohhin.

Eksperdid pakuvad, et kandidaadid sõeluti välja sellepärast, et Putin võidaks esimeses voorus. Paljude politoloogide hinnangul oleks Mezentsev võtnud vähem hääli, aga Javlinski 3-4 protsendist pool võiks minna Prohhorovile. „See tähendab, et Vladimir Putini meeskond võttis esimese vooru strateegia ja puhastab üleliigsed kandidaadid välja, sest esimese vooru tulemuse otsustavad loetud protsendid,“ ütles poliitilise ekspertiisi rahvusvahelise instituudi direktor Jevgeni Mintšenko. „Tehnilist kandidaati Mezentsevi pole enam vaja, tema rolli mängib täielikult Prohhorov.“