„Koonderakondlikku kalduvust tuleb otsida luubiga ja ka siis ei taha seda kuidagi leiduda,“ kirjutab ajalehe Talouselämä toimetaja Olli Ainola oma teravas kommentaaris Iltalehti vahendusel.

Ainola sõnul on valitsusprogramm nimega „Avatud, õiglane ja julge Soome“ nagu sotsialistlik manifest. Ainola kommentaari pealkiri on „Leninlik majandusprogramm viib koonderakonnal hambad suust“.

„Katainen on vist nüüd esimene Soome kodanlik peaminister pärast Paasikivi, kes juhib sotsialistlikku valitsust,“ kirjutab Iltalehti blogipidaja Petri Ahoniemi.

Riigiteaduste emeriitprofessor Tuomo Martikainen on nõus üldiste hinnangutega selle kohta, et Soome pöördub Kataineni juhtimisel vasakule.

„Ühiskondliku õhustiku kodanlikustudes tulevad valitsuse tegevuses selgelt esile vasakpoolsed eesmärgid,“ imestab Martikainen.

Turu rootsikeelse ülikooli Åbo Akademi riigiteaduste professori Lauri Karvoneni hinnangul said sotsiaaldemokraadid ministriportfellide jagamisel toreda saagi.

„See, et koonderakond ei nõudnud, et Stubbist peab saama välisminister, on selge järeleandmine,“ ütles Karvonen.

Sotside noortekogu juht Timo Kontio rõõmustas, et sotsiaaldemokraadid said valitsusprogrammi kõik oma tähtsad eesmärgid.