Viimaste uurimuste järgi on naiste vastu suunatud seksuaalne vägivald armees tavaline — üle 40 protsendi naissõduritest langeb seksuaalvägivalla ohvriks ja iga kolmas naissõdur vägistatakse teenistuses olles, vahendab Iltalehti.

Armees ette tulevat seksuaalset vägivalda uuriva kongressikomisjoni liikmed on vapustatud.

„Mul jäi suu ammuli, kui arstid ütlesid, et 41 protsenti naissoost sõduritest on langenud teenistuse ajal seksuaalse vägivalla ohvriks,” ütles esindajatekoja liige Jane Hartman komisjonile. „See on epideemia. USA relvajõududes teenivatel naistel on suurem tõenäosus saada kolleegi poolt vägistatud kui vaenlase tule ohvriks langeda.”

Pärast 2002. aastat on teadaolevalt 60 000 naissõdurit kogenud seksuaalset vägivalda.

Hartmani sõnul ei ole kaitsedepartemang skandaalist sugugi huvitatud. Komisjoni andmetel jõuab vaid alla kümne protsendi vägistamisteadetest sõjakohtusse.

Ministeerium keeldus ka saatmast oma esindajat komisjoni ette aru andma.

Komisjoni ees tunnistusi andnud Mary Lauterbach rääkis oma tütre Maria loo. Merejalaväes teeninud tütar raporteeris enese vägistamisest ülematele, aga midagi ei juhtunud.

Raporteerimise järel muutus ta vägivalla ja mõnitamise objektiks ning detsembris ta tapeti. Mõrvas süüdistatakse merejalaväe sõdurit.