Egiptuse riikliku uudisteagentuuri MENA väitel on riigipeale tagasiastumispalve esitanud teda nõustanud Amr al-Laythi, Seif Abdel Fattah ja Ayman al-Sayyad, vahendab BNS.

Kairos on kolmapäeval aset leidnud kokkupõrked president Mohamed Morsi pooldajate ja vastaste vahel, meeleavaldajate laialiajamiseks on sekkunud märulipolitsei.

Islamiusu sunniitliku haru peaimaam Ahmed el-Tayyeb kutsus kolmapäeval võitlevaid osapooli üles vaoshoitusele ning tsiviliseeritud dialoogile.

Üks riigi tähtsamaid opositsioonitegelasi Mohamed ElBaradei ütles, et Morsi vastased ei nõustu dialoogiga enne, kui riigipea on oma põhiseadusliku deklaratsiooni tühistanud.

USA välisminister Hillary Clinton ütles kolmapäeval Brüsselis NATO välisministrite kohtumisel, et ootab Egiptuselt avatud ja läbipaistvat dialoogi president Morsi võimupiiride laiendamisest johtunud poliitilise kriisi lahendamiseks.

"Rahutused, mida me nüüd taas Kairo ja teiste linnade tänavatel näeme, viitavad dialoogi hädavajalikkusele," ütles Clinton kahepäevase kohtumise lõppedes ajakirjanikele.

"See peab olema kahepoolne dialoog," rõhutas välisminister.

"Mitte nii, et üks pool räägib teisega, vaid tõesti vastaspoolt austav arvamustevahetus, mis puudutaks egiptlaste endi muresid põhiseadusprotsessi ja põhiseaduse sisuga seoses."

Morsi andis 22. novembril välja deklaratsiooni, mis ei luba ühelgi kohtul riigile uut põhiseadust koostavat assambleed laiali saata.

Põhiseaduseelnõu, mis läheb 15. detsembril referendumile, on Egiptuse uusimas poliitilises kriisis kesksel kohal. Opositsioon hinnangul üritavad riigipea ja tema liitlased referendumi kiire korraldamisega šariaadipõhist konstitutsiooni läbi suruda.

Põhiseadus, mille peamiseks lähtepunktiks on islami šariaadiseadused, asendab vastuvõtmise korral konstitutsiooni, mis peatus 2011. aasta alguses president Hosni Mubaraki kukutamise järel.