Poisid kadusid 5. oktoobril Atafu atollilt, mis asub Samoast põhjas ning on Uus-Meremaale kuuluva Tokelau territooriumi osa, teatab Uus-Meremaa portaal Stuff.

Atafu atollil olid 500 inimest juba 15-aastastele Samuel Perezile ja Filo Filole ning 14-aastasele Edward Nasaule mälestusteenistuse korraldanud.

Poisid triivisid 1300 kilomeetrit mööda tühja ja väga väikese laevaliiklusega Vaikse ookeani osa, kuni nad leidis kodusadama Aucklandi poole seilav tuunikalalaev San Nikunau.

„Nad olid väga kõhnad, aga psüühiliselt hea tervise juures, arvestades sellega, mida nad olid läbi elanud,” ütles kalalaeva arst Tai Fredricsen.

Fredricsen teadis, et poistele toidu ja vee andmisel tuleb olla väga ettevaatlik. Parem oli nad tilguti alla panna.

Siiski suutsid poisid veidi vett rüübata ja varsti tahtsid nad tõelist toitu.

Poistel oli paadis paar kookospähklit, vett aga mitte. Kuidagi õnnestus neil lind kätte saada. Selle sõid nad ära, aga see oli ka kõik.

Mõnikord oli vihma sadanud, aga päevadel enne päästmist enam mitte. Poisid hakkasid merevett limpsima, mis oleks nad lõpuks tapnud. Õnneks tegid nad seda vaid paar päeva.

Kalalaev sattus sellesse ookeanipiirkonda ime läbi. Alus oli olnud kalastamas Kiribati vetes ja oleks pidanud oma saagi tavapäraselt Ameerika Samoale viima. Selle asemel suundus laev aga kodusadama poole.

„Tavaliselt ei sõida me sedakaudu, me sõitsime kiireimal kursil Uus-Meremaale,” ütles Fredricsen.