Peaminister Theresa May valitsuse ja paljude teiste hinnangul oleks see ülimalt kahjulik ja seetõttu soovivad nad järkjärgulisemat üleminekut. Kui aga parlament selles kokkuleppele ei jõua ja midagi muud ei juhtu, lahkub Suurbritannia Euroopa Liidust ilma kokkuleppeta, vahendab BBC.

See tähendaks, et Ühendkuningriik ei peaks alluma Euroopa Liidu reeglitele. Selle asemel peaks kaubanduse osas järgima Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tingimusi. Paljude ettevõtete jaoks tähendaks see uusi makse impordile, ekspordile ja teenustele, mis ilmselt suurendaks tegevuskulusid. See tähendaks, et mõnede kaupade hinnad Suurbritannias tõuseksid.

Suurbritannia kaotaks ka kaubanduskokkulepped teiste riikidega, mis tal olid Euroopa Liidu liikmena, ning need tuleks kõik uuesti läbi rääkida koos kokkuleppega Euroopa Liidu endaga.

Suurbritannia tootjad kardavad viivitusi sissetoodavate komponentide kohalejõudmisel.

Suurbritannia oleks vaba kehtestama oma sisserändekontrolli. Mõned britid, kes töötavad Euroopa Liidus võivad aga olla silmitsi ebakindlusega, kuni nende staatust selgitatakse. Euroopa Komisjon on öelnud, et isegi kokkuleppeta stsenaariumi korral ei vaja Briti reisijad kuni 90 päeva Euroopa Liidus viibimiseks viisat.

Piir Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel muutuks Euroopa Liidu välispiiriks koos tolli- ja sisserändekontrolliga, kuigi kuidas ja kus kontrolle läbi viima hakataks, pole selge.

Kriitikute sõnul oleks kokkuleppeta lahkumine Ühendkuningriigi jaoks katastroof: see tõstaks toiduainete hindu, viiks toiduainete defitsiidini ja ummikuteni mõnedel teedel Inglismaa kaguosas piirikontrolli tõttu.